Anders kijken naar autisme -Merel Boogaard

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (30-10-2017)

Anders kijken naar autisme

door Merel Boogaard


Anders kijken naar autisme is geschreven door Merel Boogaard en gepubliceerd in 2016. Merel Boogaard is gediagnosticeerd met het Syndroom van Asperger. Ze is geboren in 1980 en heeft op haar 24ste de diagnose gekregen. Dit is haar eerste (en tot nu toe enige) boek. Ze werkt als research analist en doet laboratoriumwerk in Leiden. Ze heeft ook een website over autisme: http://www.autismeholistischbekijken.nl/

Met het boek wil Boogaard autisme positief belichten: zij ziet autisme (en ervaart haar eigen autisme ook) niet als een stoornis, maar als een andere manier van zijn (de ondertitel van het boek is dan ook: ‘comfortabel met een andere manier van zijn’).

Boogaard heeft zelf haar leven ingericht op een manier die bij haar past, en wil dit ook mogelijk maken voor andere mensen met autisme. Doel van het boek is dan ook de negatieve beeldvorming rondom autisme te veranderen. Met haar inzichten probeert Boogaard mensen in te laten zien dat autisme niet eng of raar is, en om de binnenkant van autisme naar buiten te brengen. Door inzicht te geven in foutieve aannames kunnen vaak veel problemen opgelost worden.  

In het boek worden alle facetten van autisme uitgebreid besproken: hoogsensitiviteit, niet kunnen aarden, dimensies, manieren van communiceren, informatieverwerking, overprikkeling, relaties en seksualiteit, vrouwen met autisme, en ook beschrijft Boogaard een nieuwe kijk op autistische trekjes.

Wel moet je een beetje spiritueel ingesteld zijn: Boogaard gaat uit van een holistische benadering, hoofdstuk 4 en 5 gaan over aarden, spiritualiteit en verschillende soorten energie en daar heb ik persoonlijk niet zo veel mee. Dus als je dat niet ligt zijn deze hoofdstukken wat lastiger om doorheen te komen.

In de rest van het boek staan echter wel handige tips en nuttige inzichten, dus Anders kijken naar autisme is wel een aanrader voor eenieder die meer over autisme wil weten.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.