Autisme: een korte inleiding – Uta Frith

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (30-01-2018)

Autisme: een korte inleiding

door Uta Frith


Autisme: een korte inleiding is geschreven door Uta Frith en gepubliceerd in 2008 (de publicatie in Nederland was in 2009). Naast dit boek heeft Frith nog 5 andere boeken over autisme geschreven, waaronder Autisme en Asperger syndroom (1991) en Autisme: verklaringen van het raadsel (2003). Ze heeft ook talloze publicaties op haar naam staan, is lid van vele commissies en heeft ook legio awards gekregen voor haar werk.

Uta Frith is ontwikkelingspsychologe. Ze werd geboren in 1941 als Uta Aurnhammer en groeide op in Kaiserslautern (Duitsland). Van 1961 tot 1964 studeerde ze functieleer (experimentele psychologie) aan de universiteit van Saarland in Saarbrücken. In 1964 verhuisde ze naar Londen, waar ze aan de universiteit van Londen ging studeren. Ook liep ze stage in het Maudsley ziekenhuis, waar de bekende Britse psychiater Lorna Wing op dat moment ook werkzaam was. In 1966 trouwde ze met de Britse neuroloog Chris Frith.

Uta Frith heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan twee theorieën rondom autisme. De eerste is mindblindness (gedachteblindheid; het onvermogen om zich bewust te zijn van de emoties en bedoelingen van anderen), de tweede is de theorie van de zwakke centrale coherentie (niet goed een volledig beeld kunnen zien maar alleen oog hebben voor de details).

In Autisme: een korte inleiding introduceert Frith aan de hand van drie casussen dat autisme een spectrum is, en dat de uitingsvormen van autisme zeer divers kunnen zijn. Hierna beschrijft zij de geschiedenis van autisme en hoe er tegen autisme aangekeken werd door de jaren heen. Tevens legt zij uit waarom het lijkt dat er een enorme toename is geweest in het aantal gevallen van autisme. Vervolgens wordt nader uitgelegd waarom autisme een neurologische ontwikkelingsstoornis is, en wat de biologische en genetische aspecten van autisme zijn. Ook legt Frith nader uit welke problemen er spelen in de sociale communicatie bij mensen met autisme.  Hierna beschrijft zij welke dingen er precies anders werken in de hersenen van mensen met autisme. Het laatste hoofdstuk vertaalt de theorie naar de praktijk: wat merk je aan iemand met autisme en hoe kun je diegene het beste helpen? Het boek sluit af met suggesties voor nader literatuuronderzoek.

Het boek is goed opgebouwd en leest door de prettige schrijfstijl en de praktijkvoorbeelden ook makkelijk weg. Zowel voor professionals als voor mensen met autisme en hun naasten zijn er nuttige dingen uit te halen. Kortom, een kort, bondig en handzaam boek.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.