Autisme en Aspergersyndroom: de stand van zaken – Simon Baron-Cohen

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (12-01-2018)

Autisme en Aspergersyndroom: de stand van zaken 

door Simon Baron-Cohen


Autisme en Aspergersyndroom: de stand van zaken is geschreven door Simon Baron-Cohen en is gepubliceerd in 2008. Baron-Cohen is een autoriteit in de autismewereld. Hij heeft psychologie gestudeerd in Cambridge en is daarna gepromoveerd aan het University College in Londen. Hij is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en staat aan het hoofd van het Autism Research Centre in Cambridge. Ook is hij zeer bekend vanwege het ontwikkelen van de AQ-test (een test die een goede indicatie geeft of je een autismespectrumstoornis zou kunnen hebben).

Naast Autisme en Aspergersyndroom: de stand van zaken heeft Baron-Cohen nog een aantal andere boeken geschreven (M/V: het verschil is een van de bekendste), hij heeft 2 dvd’s ontwikkeld die kinderen met autisme helpen om emoties te herkennen, en hij is auteur van meer dan 450 wetenschappelijke artikelen.

In Autisme en Aspergersyndroom: de stand van zaken zet Baron-Cohen de overeenkomsten en verschillen tussen klassiek autisme en het syndroom van Asperger uiteen. Ook legt hij uit waarom de prevalentie van autisme door de jaren heen veranderd is (de definitie is bijvoorbeeld veel ruimer geworden). Vervolgens worden een aantal testen waarmee autisme vastgesteld kan worden en hoe een diagnosestelling in zijn werk gaat nader uitgelegd. Verder gaat Baron-Cohen ook in op een aantal psychologische en biologische theorieën die autisme zouden kunnen verklaren. Tot slot gaat hij in op ondersteuning voor mensen met autisme.

Het boek is duidelijk en overzichtelijk opgebouwd en is gemakkelijk te lezen. Alle belangrijke elementen wat betreft autisme komen ruim aan bod en Baron-Cohen plaatst ook enkele kanttekeningen. Hij ziet autisme niet zozeer als een stoornis maar meer als een conditie die afwijkt van wat gangbaar is, en belicht ook de positieve aspecten zoals een gedetailleerde waarneming. Ook waarschuwt hij dat je niet zomaar mee moet gaan in elke theorie die beweert dat autisme ‘genezen’ kan worden.

Kortom een zeer duidelijk boek en een aanrader voor iedereen die meer van autisme wil weten.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.