Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief – M.F. Delfos en N. Groot

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (03-07-2018)

Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief

door Martine F. Delfos en Norbert Groot


Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief is geschreven door Martine F. Delfos en Norbert Groot. Martine Delfos is geboren in 1947. Zij studeerde eind jaren zestig psychologie en begin jaren negentig Franse taal- en letterkunde. In haar promotie- onderzoek combineerde zij deze beide studies: in 1999 promoveerde zij op een onderzoek over rouwverwerking bij Franse schrijvers. In 1997 richtte zij Picowo op: het Psychologisch Instituut voor Consultatie, Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek.

Delfos werkt als therapeute en is gespecialiseerd in relatietherapie, autisme, traumaverwerking en eetstoornissen. In 2008 werd Delfos voor een periode van 4 jaar benoemd als lector aan de Hogeschool Edith Stein in Hengelo met als leeropdracht ‘Virtuele ontwikkeling van jeugdigen’. Sinds 2010 is zij als visiting professor betrokken bij universiteiten in Bosnië-Herzegovina en in Quito, Ecuador. In beide landen helpt zij met het opzetten van de autismehulpverlening. Vanaf 1993 heeft Delfos ook een aantal boeken gepubliceerd op het gebied van de psychologie. Deze gingen o.a. over communicatie met pubers, de verschillen tussen mannen en vrouwen en ook schreef zij een handboek over autismespectrumstoornissen: Een vreemde wereld.

Norbert Groot is geboren in 1973. Hij studeerde begin jaren negentig aan de universiteit van Wageningen. Hierna ging hij werken in de gehandicaptensector. Zijn belangstelling werd getrokken door mensen met autisme. Hierna studeerde hij een jaar neuropsychologie in Utrecht en ‘Ethiek van de zorgsector’ aan de universiteit van Nijmegen. Van 2002 tot 2005 werkte hij in het Leo Kannerhuis. Sinds 2005 werkt hij in Ecuador, waar hij werkt aan het opbouwen van de autismehulpverlening. In 2010 richtte hij Centro META op, het is de bedoeling dat dit uitgroeit tot een expertise behandelcentrum. In 2011 richtte hij ook een dagcentrum in Ecuador op. Sinds 2007 werkt Norbert Groot samen met Martine Delfos.

In Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief benaderen Delfos en Groot autisme als een genetisch veroorzaakte versnelde of vertraagde ontwikkeling, en niet als een ziekte of een defect. Zij hebben de theorie dat een mens met autisme een ‘regenboog’ van leeftijden in zich heeft, het Mental Age Spectrum within 1 Person (MAS1P). Dit houdt in dat per onderwerp of zelfs per moment mensen met autisme zich anders kunnen gedragen dan je op basis van hun kalenderleeftijd zou verwachten. Het beste is dan je af te vragen ‘Dit gedrag is heel normaal op de leeftijd van…?’ en het kind/de persoon ook volgens de ontwikkelingsleeftijd te benaderen. Delfos en Groot gaan vooral uit van de intuïtie van de ouders van kinderen met autisme, omdat zij vaak zelf heel goed aanvoelen wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind.

Aan de hand van 22 hoofdstukken met vele praktijkvoorbeelden uit zowel Nederland als Bosnië-Herzegovina en Ecuador behandelen zij alle onderwerpen uit de ontwikkeling van kinderen en (jong)volwassenen met autisme. Na elk hoofdstuk volgt er een samenvatting van het hoofdstuk. Eerst gaan zij dieper in op wat zij precies bedoelen met de MAS1P. Daarna leggen zij uit hoe ouders opvoeden. Vervolgens komen onderwerpen zoals hechting, taal en communicatie, sociale ontwikkeling, zintuiglijke waarneming, concentratie, agressie/angst, obsessies, spel, seksualiteit, medicatie, onderwijs, alternatieve behandelingen, etc. aan bod. Delfos en Groot geven aan dat het boek in eerste instantie voor ouders is geschreven, maar ook gebruikt kan worden door professionals.

Het boek heeft een duidelijke opbouw en is goed te lezen. Het is wel een relatief dik boek (254 pagina’s). Niettemin biedt dit boek verrassende inzichten (aangezien het gros van de boeken over autisme dit benaderen als een ziekte of defect). Een aanrader voor iedereen die meer over autisme wil weten.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.