Autismespectrumstoornissen bij volwassenen – Annelies Spek

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (01-12-2017)

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen

Een praktische gids voor volwassenen met ass, naastbetrokkenen en hulpverleners

door Annelies Spek


Autismespectrumstoornissen bij volwassenen is geschreven door Annelies Spek en gepubliceerd in 2013. Annelies Spek is hoofd van het Autisme Expertisecentrum in Eemnes. Verder is ze klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker en gepromoveerd op ASS bij volwassenen. Ook geeft ze lezingen en trainingen aan bijvoorbeeld hulpverleners en docenten. Daarnaast werkt ze ook bij de RINO Group, Cure for Care, de Katholieke Universiteit Leuven, is ze lid van de redactieraad van Psycholoog, consulent bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) en het Pieter Baan Centrum, en bestuurslid van FANN (Female Autism Network of the Netherlands).

Naast dit boek heeft Annelies Spek ook nog Mindfulness bij volwassenen met autisme  (2010) en Cognitive profiles of adults with high functioning autism (HFA) and Asperger Syndrome (2010) en een aantal artikelen geschreven. Meer informatie over Annelies Spek en haar werk is ook te vinden op haar website: http://www.anneliesspek.nl .

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft de laatste ontwikkelingen wat betreft ASS bij volwassenen en geeft praktische tips en adviezen. Ook staan er regelmatig (soms grappige) quotes van mensen met een ASS tussendoor.  

Het boek is duidelijk ingedeeld en leest vrij gemakkelijk weg. Het boek bestaat uit 3 delen: in het eerste deel worden de biologische en cognitieve kenmerken van ASS besproken (o.a. theory of mind, centrale coherentie, executieve functies). In het tweede deel komen de gedragskenmerken aan bod (verschillen tussen DSM-IV en DSM-5, wederkerigheid, non-verbale communicatie, sociale situaties, stereotiep gedrag, routines, beperkte interesses, sensorische gevoeligheden en aanwezigheid van ASS in de kindertijd). In het derde deel wordt er dieper in gegaan op ASS: hoe gaat het diagnostisch onderzoek in zijn werk, zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen, ASS en seksualiteit, ASS en levensfasen. Het eerste deel bevat alleen veel statistische gegevens, maar aan het begin van het boek wordt al aangegeven dat het overslaan van dit hoofdstuk (mocht iemand dat willen) geen gevolgen heeft voor de leesbaarheid van het boek.

Het boek is geschikt voor zowel volwassenen met een ASS zelf als voor mensen uit hun omgeving. Het is erg volledig: vrijwel alle aspecten die je bij een ASS zou verwachten komen wel aan bod, en zijn ook helder en duidelijk uitgelegd. Voor mensen die zelf autisme hebben geeft het veel herkenning en voor de omgeving wordt het erg inzichtelijk waar mensen met autisme tegenaan lopen. Kortom: een aanrader.  

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.