Haar stille stem – Arthur Fleischmann

Recensie door

Ellen Mulder

Recensie  (27-02-2018)

Haar stille stem

door Arthur Fleischmann


Haar stille stem is geschreven door Arthur Fleischmann en is gepubliceerd in 2013. Haar stille stem is een biografie en vertelt het levensverhaal van Arthur’s dochter Carly. Carly is zwaar autistisch en kan niet praten. Jarenlang wordt er dan ook gedacht dat ze verstandelijk beperkt is, tot het moment dat Carly een jaar of 10 is en ze haar een laptop geven en ontdekken dat ze wel degelijk wat opgevangen heeft van alles wat er om haar heen gebeurde, ze was alleen niet in staat om te uiten dat ze het begreep.

Naast Arthur en Carly bestaat het gezin verder uit moeder Tammy, Carly’s tweelingzus Taryn en hun broer Matthew. Zij zijn geen van allen autistisch. Het gezin leeft in Toronto, in Canada. Omdat Tammy en Arthur het verschil in ontwikkeling zagen tussen hun tweelingdochters, gingen ze tal van specialisten bij langs om te ontdekken wat Carly mankeert. Uiteindelijk kwam dus de diagnose: zwaar autistisch. Op het moment van de diagnose was er met Carly ook geen land te bezeilen. Woede-uitbarstingen, slaapproblemen, geen contact kunnen krijgen. Niemand kon op dat moment voorspellen in hoeverre Carly zich nog zou ontwikkelen.

Die ontwikkeling versnelt zich heel erg op het moment dat Carly zich via typen kan uiten. Omdat ze veel moeite heeft om haar innerlijke onrust onder controle te houden, gaat dit typen dan ook niet zo snel. Gaandeweg ontdekt men wel dat Carly tot veel in staat is. Ze wil zelf ook graag pleitbezorgster voor autisme worden, want, zo geeft ze zelf ook aan: “als je wilt weten wat een paard mankeert vraag je het ook niet aan een vis, dan kijk je in de mond van het paard zelf”. Mensen die zelf autisme hebben kunnen het beste uitleggen hoe het is om met autisme te moeten leven. Carly mag uiteindelijk ook meerdere toespraken houden op belangrijke evenementen voor autisme en krijgt ook enkele belangrijke autisme gerelateerde awards.

Haar stille stem is een omvangrijk boek, de Nederlandse vertaling heeft zo’n 430 pagina’s. Het grootste gedeelte van het verhaal wordt verteld door Arthur. De laatste hoofdstukken zijn geschreven door Carly zelf. Het boek eindigt met Carly’s antwoorden op een aantal vragen van haar fans.

Ik vond haar stille stem een zeer boeiend boek. In het begin van haar leven heeft Carly veel problemen en gaat het helemaal niet goed met haar. Ik was heel benieuwd hoe het verhaal uiteindelijk zou eindigen en in hoeverre Carly zich uiteindelijk zou ontwikkelen. Uiteindelijk slaagt Carly er dus wel in, na veel strijd, om een relatief normaal leven op te bouwen. Vooral voor mensen met autisme is het denk ik bemoedigend om te lezen dat Carly zich zo ver heeft kunnen ontwikkelen.

Carly heeft ook een eigen website: www.carlysvoice.com

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.