Hoelang ben jij transgender?

Autwords door

Noah Jacobi

Column 23 (29-06-2017)

Hoelang ben jij transgender? 


Hoelang ben jij transgender?

Die vraag werd mij pas gesteld. “Hoelang ben je al transgender?“.

Wellicht is dat voor sommige een logische vraag, maar dat is het natuurlijk niet. Het feit dat ik het label “transgender” opgeplakt krijg is niet het gevolg van het feit dat ik als persoon op enig moment een keuze heb gemaakt om iemand anders te zijn dan diegene die ik ben. Het is nu eenmaal niet zo dat je er op een bepaald moment voor kiest dat je liever man of vrouw zou willen zijn i.p.v. de rol die je bij je geboorte hebt meegekregen.

Het is niet zoals de beslissing dat je op een bepaald moment in je leven gitarist, drummer of voetballer gaat worden.

Je vraagt immers ook niet aan een man “Goh, hoe lang ben jij al man?”

Aan de andere kant is er wel ergens een moment in de ontwikkeling dat je transgender bent.

Voor mij ligt het feit dat ik als persoon op een of andere manier in het verkeerde lichaam geboren ben al vanaf de geboorte vast. Het grootste probleem is dat het vaak niet vroegtijdig herkend wordt (zeer zeker vroeger niet in de tijd dat ik opgroeide).

Ik worstelt me dus door een leven in een rol, man of vrouw, die eigenlijk niet bij me past. Dat kan jaren zo doorgaan. Jaren van werk, relaties, hobby’s die vaak fout liepen zonder dat je weet waarom (zo was het in ieder geval in mijn leven).

Dan komt er een moment waarop ik mezelf realiseer dat ik eigenlijk in het dagelijkse leven een rol speel die niet bij me past. Je leeft en werkt als vrouw maar voelt je eigenlijk veel meer aangetrokken tot een rol als man in de samenleving of andersom.

Ik ga nadenken over mezelf, over de rol (toneel) die ik speel en kom tot de conclusie dat een verandering noodzakelijk is. Op dat moment kan de term transgender van toepassing zijn. Ik ben in mijn ogen namelijk in de fase van mijn leven aangekomen waarop ik ga realiseren dat het moet veranderen, dat je van man naar vrouw wilt of van vrouw naar man. Je bent dus ‘Transgender’, je verandert van gender.

Die fase verloopt bij sommige heel snel, bij andere langzaam door allerlei maatschappelijke blokkades (gezin, werk, familie). In mijn geval verliep het traject van ontdekking naar acceptatie naar verandering in een heel snel tempo. Zo snel dat de mensen in mijn omgeving, maar zelfs ik af en toe, het tempo niet konden bijhouden. Dus ik sta nu even op de rem. Ik sta nog in het begin van traject. Op dit moment ben ik bezig met de diagnostiek en daarna volgt een medisch traject.

Ik loop al heel lang met het gevoel rond dat er iets niet goed zit. Ik ben geboren als man maar voelt me meer vrouw of andersom. Ik experimenteert met alles wat in mijn macht ligt om dat gevoel te bevestigen. Daarnaast doe ik ook enorm mijn best om dat gevoel te ontkennen en weg te drukken, uit schaamte of onbegrip. Dat kan jaren zo door gaan. In mijn geval enkele tientallen jaren.

Dan komt het moment dat ik het begin te snappen, ik leer wat genderdysforie is, dat ik niet alleen ben en dat ik transgender ben. Vervolgens ga ik aan de slag met de nieuwe verworven kennis om mezelf te leren kennen maar vooral om mezelf te leren accepteren, wat ik ben maar vooral wie ik ben.

Dan komt langzaam het moment dat ik het naar de buitenwereld kenbaar moet (of wil) gaan maken. Maar alvorens je aan je zogenaamde “coming out” gaat beginnen.

Drie jaar geleden kreeg ik al de diagnose ASS en ADHD. Ook komt uit onderzoek zelfs naar voren dat 60% van de mensen met autisme ook een diagnose genderdysforie hebben.

Tot slot

Ben ik veranderd? Nee, ik ben alleen gestopt met te zijn wat de maatschappij van mij verwacht als geboren vrouw.

Ben ik veranderd? Nee, je ziet nu de gehele persoon met al zijn aspecten, goede en slechte eigenschappen, de man. Man en vrouw, twee delen die niet los van elkaar kunnen worden gemaakt en twee delen die mij maken wie ik ben.

Ik ben Noah

1 reactie

  1. levende geschiedenis zei:

    Zeer goed. Dankjewel

    juli 31, 2017
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.