Martine Delfos Autisme en Ontwikkelingsleeftijd

Gepubliceerd april 17, 2015 door

Martine Delfos begon met een lezing over Autisme en ontwikkelingsleeftijd Autisme is dus geen defect, maar een vertraging én een versnelling van de persoonlijke ontwikkeling, aldus Delfos. „Die is omgekeerd aan wat wij gewend zijn. Mensen met autisme ontwikkelen eerst hun kennis, het cognitieve aspect, en dan pas hun sociale gevoel.”

Als gevolg daarvan moet iemand met autisme anders worden benaderd. „Als die zich apart gedraagt, zeg dan: Dat is normaal gedrag voor iemand van die en die leeftijd.”

Communiceren met mensen met autisme moet veel opener en positiever. „Zeg dat je iets niet begrijpt en ga met zo’n persoon in gesprek.” Daarbij is een goede relatie een randvoorwaarde. „Die relatie bestaat op basis van beschaving en tolerantie.”

Daarnaast dient de omgeving enkele dingen te weten van de betrokken persoon met autisme. „Zijn er overgevoelige, niet-gerijpte zintuigen? Is de communicatie vlak? Hoe oud was de persoon toen hij ging praten? Begrijpt hij de opdracht? Stelt hij vragen? Is er sprake van apart, kinderlijk gedrag? Wordt hij gepest? Dat laatste is natuurlijk een retorische vraag. Ja, natuurlijk worden mensen met autisme gepest. Vanwege hun goede eigenschappen, de neiging om niet terug te pesten en aardig te zijn. Ze worden gepest omdat de pesters jaloers zijn op mensen met autisme. Omdat die zo goed zijn.”