Mijn muziekbeleving

Autwords door

Noah Jacobi

Column 12 (30-03-2017)

Mijn muziekbeleving


Met mijn 32 beelden per seconde tegenover 2 woorden per seconde voor talige moet er ook een andere beleving zijn van muziek. Het leren muziek maken, noten lezen  en spelen is  een lange weg. Eenmaal geleerd zit de muziek als 3d (notenbeeld, uitvoering en geluid) in mijn systeem om er nooit meer uit te gaan, opgeslagen in mijn muziekkamer.

Als beelddenker heb ik een talent voor muziek, voor het totaalconcept dan. Zolang ik mij maar realiseer dat ik altijd ver voor de muziek uitloop en de muzikanten nog twee straten achter zijn dan komt het goed.

Hoe zit het met mijn muziekbeleving?

Ik kan mij meer dan gemiddeld laten raken door muziek, als er al een gemiddelde is. Zoals alles heftiger binnenkomt dus ook muziek. Noten (visueel) zet ik om naar klank (fysiek) en dan onthoud ik het en kan ik het zien.

 

 

Als ik auditief en visueel weet wat er moet komen kan ik het spelen. Hoor ik muziek dan zie ik de muziek in een combinatie van dansende noten, instrumenten en klanken. In een stroom aaneengeregen bewegende associatieve beelden. Dus ook hier beleef ik als beelddenker de muziek ruimtelijk, ik wandel om het muziekstuk heen. Componisten als Mozart en Beethoven zagen het orkest spelen en schreven dat dan op. Muziek ‘zit’ in de beelddenkende rechterhersenhelft.

Ik draai er om heen.

Hoe zit het nu met mijn muziekbeleving? In de tijd dat ik als kind niet veel meer van mijzelf en mijn omgeving begreep zorgde met name muziek ervoor dat ik  toch positief ontwikkelde. De klanken brachten mijn ogen en gedachten tot rust en waren er alleen maar de muziek en de beelden die er voor mij bij hoorden. En ze klopten. De storm in mijn hoofd nam af. Als er geen muziek was klopte meestal wat ik hoorde niet bij wat ik van binnen zag. Het was troostend ook zonder verdriet. En vaak kan ik melodielijnen verbinden aan rijtjes die ik moest leren en dan was het dubbel plezier van de muziek. Trouwens, nog steeds als ik iets uit het hoofd wil leren gaat dat het beste als ik het op muziek zet.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.