Mythes – Deel 3

Autwords door

Noah Jacobi

Column 3 (26-01-2017)

Mythes over (mensen met) autisme op de werkvloer …. autisme en werk

Deel 3


6. “Mensen met autisme hebben buitengewone en speciale talenten, zoals razendsnel rekenen, tellen, sorteren, observeren en analyseren. Die moet je binnen halen en zo goed mogelijk exploiteren binnen je bedrijf.”

Sommige mensen met autisme hebben inderdaad van die ongewone en uitzonderlijke piekvaardigheden en talenten. Toch vind ik het een onterechte veralgemening om te stellen dat alle mensen met autisme van die vaardigheden hebben. Bovendien hebben mensen die zulke vaardigheden wel hebben ook behoorlijk wat drempels om tot het werk te komen en werk te behouden.

Ze zijn vaak het slachtoffer van het zogenaamde “Bill Gates-syndroom”. Dat houdt in dat sommige mensen met een bepaald curriculum werk vinden maar het snel verliezen, omdat een werkgever hen vergelijkt met Bill Gates na het horen dat ze autisme (asperger,pdd-nos) in combinatie met een bepaald informatica-diploma hebben. Terwijl blijkt na ze na een tijdje ook nog enkele mindere kanten hebben, die niet passen in het Bill Gates-plaatje.

Kijk dus liever naar de specifieke talenten, kennis en vaardigheden van elke persoon (met of zonder autisme) die solliciteert en zie de vermelding van autisme als een teken van inzicht en uitnodiging om mee te denken over hoe u kan bijdragen tot een langdurige positieve werkrelatie met meerwaarde voor uw bedrijf of organisatie.

7. “Mensen met autisme die kunnen werken hebben doorgaans meer kwaliteiten te bieden dan anderen. Daar moeten we op focussen, niet op waar ze last mee hebben. Dat moet maar naast de werkvloer een plaats krijgen.”

Uiteraard heeft iedere persoon met autisme een aantal kwaliteiten, vaardigheden en kennis waarin iemand goed is, in een omgeving waar hij of zij niet vooral bezig is zich aan te passen of om te gaan met een overvloed aan stresserende zintuiglijke en sociale prikkels. Als er in artikels, boeken en beeldvormingscampagnes wordt gesproken over de kwaliteiten van mensen met autisme, gaat dat vanzelfsprekend niet op voor iedere persoon met autisme. Net zomin als alle vrouwen evengoed zijn in ‘typische kwaliteiten’ die aan vrouwen worden toegeschreven.

Zo zijn sommige mensen met autisme goed in praktische problemen oplossen, andere blinken uit in geconcentreerd werken, nog anderen zijn heel loyaal, … maar lang niet alle mensen met autisme hebben alle kwaliteiten in dezelfde mate. Daarnaast hebben mensen met autisme ook kwaliteiten die niet echt autisme gerelateerd zijn, of zijn ze beter in recuperatie, coping, een plaats geven met hun autisme in hun leven of een evenwicht vinden in de verhouding werk-gezin-vrijetijdsleven, afstand-nabijheid of grenzen-uitdagingen aangaan.

Daarnaast hebben mensen met autisme, net als anderen (zonder autisme), beperkingen, waarvan sommige autisme gerelateerd zijn en andere eerder niet. Die verdwijnen niet zomaar als iemand met autisme gaat werken, of het bedrijf binnen komt. Net zoals mensen zonder autisme ook hun werk soms naar huis nemen, en hun thuis naar het werk. Bij mensen met autisme moet er dus ook ondersteuning op de werkvloer mogelijk zijn, in de mate dat zij dit zelf wensen, en zonder dat het werk in gedrang komt.

Deel 1, Deel 2, Deel 4, Deel 5, Deel 6

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.