Mythes – Deel 5

Autwords door

Noah Jacobi

Column 5 (09-02-2017)

Mythes over (mensen met) autisme op de werkvloer …. autisme en werk

Deel 5


10. “Mensen met autisme zijn bizarre kerels of manwijven zonder al te veel sociale vaardigheden of gevoelsexpressie, met wie het moeilijk is om samen te werken. Je weet echt niet wat je in huis haalt.”

Er zijn inderdaad mensen met autisme, of een vorm van autisme, die er op het eerste gezicht bizar, vreemd of ongewoon uit zien of zich op het eerste gezicht vreemd uiten of gedragen. Dat kan ook het geval zijn bij bepaalde mensen zonder autisme. Het is voor niemand echt gemakkelijk om met iedereen goed samen te werken, zeker niet als er mensen bij zijn die alleen om met gelijkgestemden of mensen die op dezelfde manier communiceren of leven zoals zij.

Het belangrijkste in werk is dat het werk goed gedaan wordt, en mensen met autisme die soms wat vreemd gedrag stellen kunnen daar vaak heel goed in bijdragen.

Het is de taak van een werkgever te zien in welke mate de juiste man of vrouw op de juiste plaats functioneert, al dan niet in groep. Bedenk ook dat mensen met autisme vaak vinden dat ‘neurotypicals’ ook bizar of bazig, lui, leugenachtig of nonchalant overkomen.

11. “Autisme is in feite een zeer zeldzame aandoening, wie op de werkvloer aan komt draven met autisme heeft vooral een excuus voor egocentrisch gedrag, een uitvlucht om niet te doen zoals het zou moeten.”

Het is juist dat autisme zeker niet bij iedereen voorkomt, en dat een diagnose nooit zomaar, zonder onderliggende reden, wordt gesteld. Toch zijn er meer mensen met autisme op de werkvloer dan meestal gedacht wordt, mensen die er alles aan doen om toch maar rekening te houden met anderen om zo weinig mogelijk op te vallen en hun baan te behouden omdat die zin en structuur geeft aan hun leven. In het geval autisme wordt aangebracht als reden om een bepaalde aanpassing te krijgen, is dat vaak na lang overwegen, en dus zelden een excuus om bepaalde voordelen te verkrijgen.

Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 6

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.