Mythes – Deel 2

Autwords door

Noah Jacobi

Column 2 (19-01-2017)

Mythes over (mensen met) autisme op de werkvloer …. autisme en werk

Deel 2


4. “Mensen met autisme hebben steeds een verstandelijke beperking en hoeven uiteraard niet te werken, dat kan je hen en de samenleving helemaal niet aandoen.”

Behalve dat autisme niet steeds samen gaat met een verstandelijke beperking, zijn er best wel wat mensen met verstandelijke beperkingen (al dan niet met autisme) die, meestal met een of andere begeleiding, een betaalde baan hebben.

Net zoals er mensen met autisme zijn met een behoorlijke begaafdheid die op een alternatieve wijze werken. Veel hangt af van de arbeids – en sociale vaardigheden, of er op de arbeidsmarkt ruimte is voor iemands arbeidsprofiel, en of er rekening kan worden gehouden met de specifieke talenten die iemand heeft.

5. “In ons bedrijf ken ik geen mensen met autisme. Ik weet zeker dat er geen autisten in ons bedrijf werken.

Dat is dus niet iets wat wij moeten weten. Bovendien: ik ben een vakman, ik ben goed in mijn vak, maar ik kan toch niet met elk akkefietje, dwerg, autist of mongooltje, rekening houden. wat voor ons telt is dat de klant tevreden is.”

Tenzij u helderziende bent op vlak van mensen met autisme herkennen op het eerste gezicht of na observatie, is het niet mogelijk om iemand met autisme te herkennen, louter door mensenkennis of ervaring met ‘moeilijke gevallen’. U kan dus nooit met zekerheid zeggen dat er geen mensen met autisme in uw bedrijf werken.

Ik ben het ermee eens dat het belangrijkste in het werk eruit bestaat de klant tevreden te stellen (en winst te maken in functie van investeren, zowel in mensen als in productiemiddelen). De meeste mensen met autisme die werknemer zijn willen dat ook, en zijn meestal erg gesteld op kwaliteit afleveren en taken goed uitvoeren. Toch is het belangrijk dat werkgevers en collega’s, net zoals ze dat reeds doen met anderen (met meer maatschappelijk aanvaardde beperkingen), rekening houden met iemand met autisme. Ook door eerlijk en opbouwend te zijn als iemand u vraagt uw collega met autisme te beoordelen op wat hij of zij goed of minder goed doet.

Deel 1, Deel 3, Deel 4, Deel 5, Deel 6

1 reactie

  1. Hosting zei:

    Het verhaal van Pandora, de eerste vrouw in de Griekse mythologie en de mythe van de Doos van Pandora. Eros is in de Griekse mythologie de god van de liefde, de seksuele begeerte en het verlangen naar schoonheid.

    juli 26, 2017
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.