Recensie het Rosie Project en het Rosie Effect

Het Rosie Project en Het Rosie Effect

Het Rosie Project en het Rosie Effect zijn twee verschillende boeken, maar ik zal ze samen bespreken aangezien het een vervolgverhaal betreft en deel 2 eigenlijk niet los gelezen kan worden van deel 1. De boeken zijn vrij recent gepubliceerd: Het Rosie Project is uitgekomen in 2013 en het vervolg Het Rosie Effect in 2014.

Het Rosie Project is geschreven door Graeme Simsion en speelt zich af in Australië. Don Tillman is professor in de genetica aan de universiteit van Melbourne en is op zoek naar een vrouw. Hij wil graag de perfecte vrouw vinden. Aangezien hij zijn tijd graag zo efficiënt mogelijk benut, heeft hij bedacht dat hij daarom maar een vragenlijst op moet stellen die ongeschikte vrouwen al bij voorbaat elimineert. Dan is hij ook geen tijd kwijt aan zinloze dates.

Degene die deze zoektocht allemaal in goede banen moet leiden is Don’s vriend Gene, een professor in de psychologie die ook werkzaam is aan dezelfde universiteit waar Don werkt. Gene is een notoire vrouwenversierder dus die moet er wel kijk op hebben.

Op een gegeven moment stuurt Gene Rosie op Don af als mogelijke date. Don ontdekt al snel dat Rosie totaal ongeschikt is als relatiemateriaal en zijn vragenlijst helemaal niet gezien heeft. Rosie is een promovenda van Gene en heeft toegestemd met een date vanwege een weddenschap met Gene. Ook heeft ze het niet zo op mannen. Haar moeder is vlak voor haar geboorte vreemd gegaan en haar stiefvader vindt ze maar een onbetrouwbare vent die zijn afspraken niet na komt. Aangezien haar moeder Rosie’s biologische vader waarschijnlijk ontmoet heeft op het afstudeerfeest, zijn er maar een beperkt aantal mogelijke kandidaten. Rosie’s moeder kunnen ze het in ieder geval niet meer vragen, aangezien die is omgekomen bij een verkeersongeluk toen Rosie tien jaar oud was.

Hoewel Rosie niet geschikt is als potentiele huwelijkskandidaat geniet Don wel van haar gezelschap en wil hij haar graag helpen. Door zijn werk bij de afdeling genetica zou Don het DNA van deze mannen kunnen testen. Samen besluiten ze dit inderdaad te gaan doen, dit noemt Don het ‘Rosie Project’.

Hiervoor moeten Don en Rosie zich wel in allerlei bochten wringen en leugentjes om bestwil bedenken (want als ze aan een potentiele vader-kandidaat de waarheid zouden vertellen kan die zich wel eens helemaal kapot schrikken bij de gedachte aan een mogelijke dochter en weigeren mee te werken en dan weten ze nog niets). Het wordt een amusante zoektocht waarbij ze af en toe flink moeten reizen en zich nieuwe vaardigheden eigen moeten maken om hun web van leugens in stand te houden. Uiteindelijk lukt het ze om alle kandidaten behalve één te elimineren….en dan realiseert Don zich ook dat hoewel Rosie verre van de perfecte vrouw is, hij toch moet bekennen dat hij verliefd op haar geworden is…

Het Rosie Effect is eveneens geschreven door Graeme Simsion en is een vervolg op het Rosie Project. Don en Rosie zijn inmiddels getrouwd (de liefde was gelukkig wederzijds) en zijn verhuisd naar New York, aangezien ze hier kennissen hebben die ze ontmoet hebben tijdens het ‘Rosie Project’. Al vrij snel komt Rosie erachter dat ze zwanger is en ze vertelt dit aan Don.

Meteen stort Don zich op alle mogelijke informatie die hij kan vinden over zwangerschap om zich optimaal voor te kunnen bereiden op het aanstaande vaderschap. Van het meest geschikte voedsel tot de allerveiligste kinderwagen, alles wat hij maar kan bedenken zoekt hij op en daarmee voorziet hij Rosie van (ongevraagd) advies.

Hij ontdekt al snel dat stress ook niet goed is voor een zwangere vrouw. Dat komt niet heel goed uit, aangezien Don ook net gehoord heeft dat zijn vriend Gene ook naar New York komt. Zijn vrouw was het goed zat dat hij constant vrouwen versierde en heeft hem uit huis gezet. Wetende dat Rosie Gene absoluut niet mag, probeert hij eerst voor haar verborgen te houden dat Gene in aantocht is en tijdelijk bij hen in huis zal moeten wonen.

Aangezien Don sociale situaties absoluut niet in kan schatten en hij hiermee zichzelf meer dan eens in de problemen brengt doordat hij dingen te letterlijk neemt en veel te eerlijk antwoord geeft, moet hij zich ook in allerlei bochten wringen om dit allemaal verborgen te houden voor Rosie. Ze zou er anders veel te veel stress van krijgen en dat is niet goed voor haar en de baby.

Op een gegeven moment is Rosie wel klaar met alle ongevraagde adviezen en het gebrek aan emotionele steun en kondigt aan weer terug naar Australië te willen. Door een reeks aan gebeurtenissen lukt het Don ook niet meer om de schijn op te houden over al zijn problemen. Hij heeft niets meer te verliezen en boekt een ticket op dezelfde vlucht als Rosie, hopende haar van gedachten te doen veranderen. Gelukkig werkt zijn sociale onhandigheid nu eens met Don mee in plaats van tegen en ontdekt Rosie die avond iets wat haar van gedachten doet veranderen….

Zowel Het Rosie Project als Het Rosie Effect zijn flink dikke boeken (respectievelijk 333 en 427 bladzijden in de edities die ik gelezen heb), maar ze lezen gemakkelijk weg en zijn voor autistische personen ook zeer herkenbaar. Don probeert overal orde in de chaos te scheppen door zoveel mogelijk te lezen over de problemen die op zijn pad komen en maakt overal schema’s over. Hoewel Don een zeer excentrieke persoonlijkheid is neemt Rosie hem wel zoals hij is, wat ook bemoedigend is voor mensen met autisme, die doorgaans iets meer moeite hebben met het aangaan van relaties als een gemiddeld persoon.

Op de site van Simsion zelf wordt er met geen woord gerept over of hij zelf ook Asperger zou hebben. Hoe waarheidsgetrouw hij Tillman neer zet kan ik zelf niet goed beoordelen (ik herken wel dingen maar bij sommige gebeurtenissen zie ik ook al lang van tevoren aankomen dat het tot problemen gaat lijden – blijkbaar beleef ik mijn Asperger toch anders). Al met al zijn het twee humoristische romantische komedies die het lezen echt waard zijn.

Voor wie zich toch niet door de boeken heen kan worstelen – de filmrechten schijnen al verkocht te zijn, en het gerucht gaat dat Jennifer Lawrence (van de Hunger Games) de rol van Rosie op zich gaat nemen.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.