Autisme en erfelijkheid

Is autisme erfelijk? Als uw vader of moeder autisme heeft, is de kans dat u ook autisme krijgt ongeveer 15 tot 20 procent en als twee mensen uit uw gezin deze aandoening hebben, is de kans dat u het krijgt 40 procent.

Na lang zoeken zijn er mensen met autisme en families gevonden bij wie een bepaalde mutatie de oorzaak van autisme is. Een mutatie is een plotselinge verandering in het erfelijke materiaal. Dit is maar bij heel weinig mensen het geval en niet de verklaring voor autisme. Met genetisch onderzoek kan ongeveer 15 procent van de erfelijke oorzaken van autisme worden gevonden. Autisme wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van genvarianten en omgevingsfactoren.

Als u met vragen zit over autisme bij uzelf of bij uw kind, kunt u naar de huisarts gaan en het is handig om voor de afspraak informatie te verzamelen. Wie heeft het en in welke mate? De huisarts verwijst soms naar een afdeling Klinische Genetica, te vinden in elk academisch ziekenhuis. Bij een afdeling Klinische Genetica werken erfelijkheidsartsen. 

Mogelijk maakt de huisarts een uitgebreide stamboom met u. Aan de hand hiervan kan de arts met u bespreken hoe de aandoening mogelijk overerft en hoe groot de kans is dat u of uw kind deze aandoening heeft/krijgt. De arts zal uitleggen hoe erfelijke factoren, leefstijl en ervaringen een rol kunnen spelen. Soms kan een klinisch geneticus voorstellen om een aanvullend DNA-onderzoek te laten doen. De kans om een genetische aandoening te vinden bij autisme is ongeveer 15 procent.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.