Autisme en pesten

Hoogleraar Carolien Rieffe gaf op net Nationaal Autismecongres 2019 een lezing over autisme en pesten.

Als een kind met autisme gepest wordt doordat hij of zij niet altijd mee wil doen aan spelletjes in de groep maar wel de drang hebben om gehoord te worden en een mening te geven, verandert hun gedrag. Ze krijgen meer angst en schaamte en gedragen zich anders. Dit maakt het nog lastiger om bij de groep te horen of geaccepteerd te worden. Jongeren die gepest worden ervaren meer schaamte en vooral jongens met autisme worden dan boos, waardoor ze weer een doelwit worden voor pesters.

 

De oplossing kan gezocht worden in emotieregulatieproblemen  of een sociale vaardigheidstraining. Je moet duidelijk communiceren dat het niet de schuld van het slachtoffer is om het beeld van de gepeste niet te bevestigen. Pesters hebben belangrijkere dingen te leren over bewustzijn over het anders zijn. Het is O.K. om anders te zijn en hier kan ook een meerwaarde in zitten. Kenmerken die vaker voorkomen  en een positief effect kunnen hebben op anderen zijn de behoefte aan regelmaat, duidelijke afspraken maken en eerlijkheid.

In geval van pesten van een kind met autisme kun je de hulp inschakelen van specialisten. Bellen kan op 088 226 76 26 of je kunt een mail sturen,

Bron: Universiteit Leiden

 

Dr. Michiel Bosman

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.