Autisme in de DSM 5

In het handboek voor de psychiatrie DSM 5 wordt tegenwoordig onderscheid gemaakt in milde en ernstige autismespectrumstoornis. In plaats van drie domeinen, te weten : 1. beperkingen in de sociale interactie, 2. beperkingen in de communicatie, 3. stereotiepe patronen van gedrag. zijn er nu nog twee domeinen: 1. beperkingen in de sociale communicatie en interactie en 2. repetitief gedrag en specifieke interesses. De DSM-5 zal gaan gelden voor alle nieuw te stellen psychiatrische diagnoses. De Gz-psycholoog of psychiater moet in kaart brengen welke beperkingen en sterke kanten van autisme iemand kenmerken en de Gz-psycholoog of psychiater moet vervolgens concrete adviezen voor hulp op maat meegeven. De NVA maakt zich er sterk voor dat ook daar aandacht aan wordt besteed tijdens de scholing van psychiaters en gz-psychologen in het hanteren van het nieuwe handboek.

Voor- en nadelen: De term AutismeSpectrumStoornis is een verbetering ten opzichte van de verschillende vormen en benamingen van autisme in de vorige editie van het handboek. De nieuwe term geeft beter aan dat die verschillende vormen in de  kern op elkaar lijken. Het onderscheid tussen mild en ernstig biedt bovendien naar de mening van de NVA meer mogelijkheden dan voorheen om individuele verschillen aan de geven in de ernst van de beperkingen die mensen met ASS ervaren.

De NVA maakt zich wel zorgen over wat psychiaters gaan verstaan onder milde vormen van autisme en ook over hoe zorgverzekeraars hiermee om zullen gaan: in hoeverre zullen mensen met een bestaande diagnose van PDD-NOS of Asperger en een hoge intelligentie nog binnen de criteria vallen en aanspraak kunnen maken op autismehulp? Of zullen mensen juist ten onrechte een label gaan krijgen zonder dat zij psychiatrische hulp nodig hebben?

Een zorgpunt dat hiermee samenhangt is de mate waarin etikettering zinvol is: die discussie kan leiden tot bagatellisering van psychische problematiek of stigmatisering van mensen met een etiket. De NVA zal zich actief in deze discussie blijven mengen  en zich sterkmaken voor positieve en realistische beeldvorming over autisme.

De NVA zal de invoering van het handboek nauwgezet blijven volgen. Mocht u te maken krijgen met onduidelijkheden of onrechtmatigheden bij nieuwe diagnoses volgens de DSM-5, laat het dan weten via het mailadres meldpunt@autisme.nl  onder vermelding van DSM-5.

Bron: site NVA

 

Afbeeldingsresultaat voor dsm 5 autisme

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.