Autismekliniek Lorna Wing in Deventer

Organisatie Dimence cluster ontwikkelingsstoornissen opende op 2 april 2014 in Deventer de nieuwe autismekliniek die de naam van Lorna Wing draagt. Zij was een Britse psychiater en grondlegger en boegbeeld van de huidige autismehulpverlening wereldwijd.

In 1991  richtte zij samen met Judith Gould  het Centre for Social and Communication Disorders van de NAS  (National Autistic Society)op.  De NAS werd door Lorna Wing opgericht in 1962 samen met andere ouders van autistische kinderen.Dit centrum voor diagnostiek en consultatie  werd later ter ere van Wing omgedoopt tot  het NAS Lorna Wing Centre for Autism. Zij bleef ook na haar pensioen als adviseur aan het centrum verbonden.

Het COS  is vooral actief als vraagbaak, onderzoeks – en behandelcentrum voor professionals die mensen met autisme of ADHD behandelen. Samen met de verwijzer wordt besproken hoe de hulpvraag kan worden beantwoord. Zorginstellingen kunnen een beroep doen op het COS voor deskundigheidsbevordering en samen met andere instellingen of onderzoeksgroepen voeren zij  wetenschappelijk onderzoek uit.

Het is een unieke voorziening in Nederland, die vanaf de eerste steen tot en met de laatste behandelkamer volledig ontworpen is met de wensen en beperkingen van de doelgroep als uitgangspunt.

Mensen met autisme hebben vaak hun leven lang behandeling, begeleiding en/of ondersteuning nodig op verschillende levensgebieden. Vaak zijn zij overgevoelig voor prikkels, hebben beperkte sociale vaardigheden en gaan volledig op in een bepaalde activiteit. Dit vraagt iets van de betrokken hulpverleners, maar ook van  de omgeving waar deze mensen wonen, werken of behandeld worden. In de kliniek Lorna Wing werken gespecialiseerde professionals die veel ervaring en affiniteit met autisme hebben. Het is een lichte en overzichtelijke kliniek met een rustige en huiselijke sfeer. Patiënten hebben de mogelijkheid om prikkels toe te voegen of te verminderen door bijvoorbeeld kleur, geluid en temperatuur aan te passen. Zo ontstaat er een prettige woon- , werk- en behandelomgeving voor iedere patiënt.

In Zoetermeer is een Lorna Wing huis, een trainingscentrum voor mensen met een autistische stoornis van de stichting Middin.

Op de site van centrumontwikkelingsstoornissen.dimence.nl zijn filmpjes te zien over de opening van de autismekliniek en er is een virtuele rondleiding te zien die een indruk geeft over hoe het eruit ziet en waar bewoners kunnen werken.

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.