Congres vrouwen en autisme in Utrecht op 24 april 2015

Op 24 april jongstleden organiseerde 151 congressen het congres ” Vrouwen en autisme¨in de Triomfatorkerk te Utrecht. Ellen Mulder, client van R95, maakte het volgende verslag:

Verslag congres autisme bij vrouwen

Op vrijdag 24 april 2015 werd het congres autisme bij vrouwen gehouden in de Triumfatorkerk in Utrecht. Het congres werd georganiseerd door Henny Struik (schrijfster van het boek Niet Ongevoelig) en dit was het tweede jaar dat het congres georganiseerd werd. Er was plek voor 250 mensen en het was ook helemaal uitverkocht. Aangezien vrouwen de doelgroep waren was de meerderheid van de bezoekers vrouw, maar er was ook een handjevol mannen.

Het congres was goed georganiseerd en had een gevarieerd programma. Bij binnenkomst moest je je melden in een apart zaaltje waar je je ticket moest tonen. Vervolgens werd je afgevinkt op de lijst en kreeg je een handig tasje uitgereikt met een groot kladblok en een gratis pen zodat je aantekeningen kon maken tijdens de lezingen. Ook kon je er eventueel folders in kwijt.

De folders waren te verkrijgen in een andere ruimte, waar voor aanvang van het programma ook de mogelijkheid was om koffie en thee te drinken en er waren een paar standjes met boeken die te maken hadden met het onderwerp autisme bij vrouwen. Ook werden er hulpmiddelen zoals tangles verkocht. Voor wie behoefte had aan rust was er elders in het gebouw ook een stilteruimte ingericht.

De nadruk van het congres lag op de lezingen. Er waren er in totaal vijf:

Om elf uur trapte Mieke Ketelaars van de Universiteit Leiden af met een lezing over emotieregulatie bij vrouwen. Zij doet hier momenteel onderzoek naar. Er bestaan helaas nog maar heel weinig studies over autisme waarbij de nadruk van het onderzoek lag op vrouwen. Mieke legde uit waarom dit waarschijnlijk nog niet goed onderzocht is, waarom ASS bij vrouwen minder goed te herkennen is, welke emoties ze dan onderzocht en op welke manier ze onderzoek deed, en wat er eventueel in de toekomst nog onderzocht kon worden.

De tweede spreekster was Judith Visser. Judith heeft Voedingsleer gestudeerd maar is daarna qua werk een heel andere richting op gegaan: ze schrijft nu thrillers. Zij heeft nog maar recent de diagnose Asperger gekregen (in 2014). Judith vertelde op humoristische wijze tegen welke problemen zij zoal aan was gelopen in haar leven door de Asperger. Meer informatie over Judith Visser is te vinden op haar eigen website: www.judithvisser.nl

Daarna was het pauze. Voor wie ook een lunchticket had gekocht waren er broodjes in de zaal waar eerder de koffie en thee geschonken werd. Ook was het mogelijk om je eigen lunch mee te nemen. Omdat het mooi weer was gingen de meeste mensen buiten lunchen.

Na de lunch was het tijd voor het interview ‘werken als vrouw met autisme’. Henny Struik had hiervoor drie vrouwen met uiteenlopende achtergronden benaderd: Annelien heeft vier creatieve studies gedaan en werkt inmiddels 6 jaar onder begeleiding van een jobcoach als administratief medewerkster. Anouschka is ZZP-er, zij heeft haar eigen vertaalbureau in Eindhoven. Tot slot Marieke, zij is gepromoveerd aan de TU en werkt nu in loondienst als techniekdocent op een hogeschool. Zij werden om beurten geïnterviewd over hun werk, tegen welke problemen ze aanliepen, wat de voordelen waren van hun ASS bij hun werk, hoe ze om gingen met collega’s, hoe ze het combineerden met hun privéleven et cetera.

Hierna was het de beurt aan Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kennis Centrum in Utrecht. Zij hield een lezing over eetproblemen en eetstoornissen bij mensen met autisme. De nadruk tijdens haar lezing lag voornamelijk op de combinatie anorexia en ASS, maar boulimia en eetbuienstoornis kwamen ook kort aan bod. Bij de behandeling van eetstoornissen wordt momenteel nog onvoldoende rekening gehouden met de problemen die mensen kunnen ervaren door hun ASS. Er zou meer vanuit de ASS geredeneerd moeten worden als men een eetstoornis succesvol wil behandelen. Zo wil men in eetstoornisklinieken bijvoorbeeld graag altijd samen eten, dit kan voor iemand met autisme juist extra belastend zijn.

Hierna was het weer pauze, waarbij men weer de mogelijkheid had om iets te drinken, even de benen te strekken en met de andere congresgangers te praten.

Na de theepauze hield Henny Struik zelf een lezing. Eigenlijk had Henny Struik op het congres haar nieuwe boek Een sterker zelf willen presenteren, maar dit boek is voorlopig gecanceld omdat de druk haar te veel werd. Ze moest dus wat anders verzinnen. Ze vertelde dat ze de hele nacht bezig was geweest met haar nieuwe presentatie maar dat daarna de computer gecrasht was en dat ze dus moest improviseren. Iedereen in de zaal had daarom een a4tje met 50 stellingen gekregen over gevoelens en zelfwaardering en dergelijke. Henny vertelde dat ze deze aan 30 mannen en 30 vrouwen met autisme had voorgelegd toen ze onderzoek deed voor haar nieuwe boek. De verschillen tussen mannen en vrouwen qua antwoorden op sommige vragen waren enorm. Henny vertelde dan welke vragen dat waren en waarom zij dacht dat de antwoorden zo uiteen liepen. Ook vertelde ze dat ze goed na moest denken over de vraagstelling, omdat mensen met autisme vragen heel letterlijk opvatten.

Na de lezing van Henny Struik was het congres afgelopen en ging iedereen weer naar huis. De slides van de lezingen zullen te zijner tijd online komen op de website van Henny: www.congresautismebijvrouwen.nl

Ellen Mulder

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.