Cursus autisme begeleiding

Het Centrum voor Educatie en Supervisie geeft door heel Nederland bij- en nascholing aan voor HBO- en academisch opgeleide professionals in de jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, leerlingenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Met locaties in Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Zwolle is er altijd een cursuslocatie in de buurt. Er wordt gebruik gemaakt van “blended learning”,  kennisoverdracht wordt zoveel mogelijk gerealiseerd via online leren en vaardigheden worden gedurende intensieve dagsessies onder regie van de docent geoefend.

In september 2018 begint de cursus autisme begeleiding en deze cursus duurt drie dagen. De exacte datum is 13 september en de aanvang is 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De locatie is het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs in Utrecht. Totale cursusprijs 999 euro exclusief 21% BTW. Het maximum aantal deelnemers is 17 en de uiterste inschrijfdatum is 18 augustus.

De cursus is gericht op het begrijpen van autismespectrumstoornissen en het gedrag dat daaruit voortkomt. Deze inzichten vormen de basis voor het leren van  een aantal interventies en communicatietechnieken die je in kunt zetten bij mensen met autisme. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten en 10 uur e-learning. Dan leer je voldoende om mensen met autisme te helpen het maximale uit zichzelf te halen.

Na het voltooien van de cursus:  weet je wat autistische gedragskenmerken zijn, begrijp je op welke manier mensen met autisme informatie verwerken, weet je op welke manier Theory of Mind problematiek, Centrale Coherentie problematiek en problemen in het executief functioneren de cognitieve stijl van mensen met autisme beinvloeden, hoe je  als onderdeel van autismebegeleiding een taakanalyse maakt en op basis daarvan een visualisatiesysteem op maat voor mensen met autisme kunt maken, heb je geoefend met communicatietechnieken en middelen zoals visualiseren in taal en de socratische gespreksmethode, ken je de stoornissen die vaak samen met een autismespectrumstoornis voorkomen, zoals een verstandelijke beperking, ADHD, angsten, somberheid en dwang, kun je emotieregulatie inzetten bij mensen de begeleiding van mensen met autisme, kun je de oorzaken van dwangmatigheden, preoccupaties en herhaalgedrag bij mensen met autisme analyseren en daar interventies op plannen, begrijp je de impact van het hebben van een gezinslid met autisme op het gezin, kun je de methodische uitgangspunten en principes van het begeleiden van ouders met kinderen met autisme toepassen, weet je hoe je in het begeleiden van mensen met autisme sociaal-communicatieve vaardigheden kunt aanleren en je hebt hiermee geoefend, weet je hoe je aan mensen met autisme begeleiding kunt bieden op de terreinen van vrije tijd en  zelfredzaamheid.

 

Deelnemers aan de cursus zullen eerst naar hun verwachtingen en leervragen gevraagd worden, zodat de docent hier optimaal op kan aansluiten.

De cursus wordt afgesloten met een kennistoets en de tussentijds te maken opdrachten zijn voorwaardelijk voor beoordeling. De totale tijdsinvestering is ongeveer 50 uur( e-learning, contactmomenten, zelfstudie, opdrachten en  toetsing.) Aanmelding kan via een online inschrijfformulier.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.