Eigen Kracht Conferentie

Wat is een Eigen Kracht Conferentie? Tijdens een Eigen Kracht Conferentie maakt iemand samen met zijn sociale netwerk – bijvoorbeeld ouders, zussen, broers of vrienden – een plan voor de toekomst. Meestal wordt er samen een oplossing bedacht voor een urgent probleem, bijvoorbeeld een dreigende huisuitzetting. De organisatie is in handen van een zogenaamde Eigen Kracht coördinator. Tijdens de eerste bijeenkomst vertelt de persoon voor wie de conferentie wordt georganiseerd- of een naaste – waarbij hij de hulp van de anderen wil inzetten. Hierbij kunnen ook professionele hulpverleners aanwezig zijn. Het tweede gedeelte van de conferentie is echter uitsluitend toegankelijk voor de hulpvrager en zijn sociale netwerk. Zij maken dan gezamenlijk een plan van aanpak. Dit plan wordt gepresenteerd tijdens de derde en laatste bijeenkomst waarin ook concrete afspraken worden gemaakt over wie welke taken op zich neemt. Ook inzet van professionele hulp kan onderdeel van het plan zijn.

Lector en autisme-specialist Jan-Pieter Teunisse van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen deed onderzoek naar EKC’s bij mensen met autisme.

Voor mensen met autisme moet de EKC goed voorbereid worden en de persoon met autisme moet precies weten wat er gaat gebeuren. Door middel van doorvragen moet men er achter komen wat er speelt. Eigen regie heeft vooral te maken met hoe iemand zijn leven wil vormgeven. Als er dankzij levensloopbegeleiding eenmaal een duidelijk beeld is ontstaan van waar iemand heen wil met zijn leven,dan kan het zinvol zijn door middel van een EKC familie, kennissen en vrienden daarbij te betrekken. De mensen uit het netwerk maken een belangrijk onderdeel uit van het leven van een persoon met autisme. De vraag is hoe het netwerk kan zorgen dat de persoon met autisme een volwaardig lid wordt van het sociale netwerk. Er moet aandacht worden besteed aan de manier van communiceren. Een ander instrument om mensen met autisme eigen regie over hun leven te geven is person driven planning. Dit lijkt op de EKC, maar is minder gericht op geïsoleerde problemen. Samen met de persoon met autisme wordt er een concreet toekomstplan uitgewerkt waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar de rol van de ouders, vrienden en kennisen.

Verbeterpunten bij het instellen van een EKC zijn: betere informatievoorziening vooraf. Ook is het essentieel dat er een klik is met de coördinator en alle betrokkenen moeten kennis hebben van autisme. Als die ontbreekt is psycho-educatie aan te bevelen.

409_462

Bron: Julie Wevers in Engagement met Autisme, zomer 2016

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.