FloorPlaytherapie

Wat is FloorPlay?: FloorPlay is gebaseerd op Floortime en het PLAY project, twee Amerikaanse methodes die uitgaan van specifieke fases die een kind doorloopt in zijn ontwikkeling en die ouders trainen om hun kind intensief te begeleiden tijdens het spelen. Het gedachtengoed is van Stanley Greenspan en Richard Solomon.

Rick-headshot-262x3001

foto van dr. Richard Solomon.

De ontwikkeling van het kind wordt gezien als een boom met wortels, een stam en bovenaan takken met bladeren. De wortels staan voor de biologische basis die elk kind heeft, zijn genen en de stam representeert zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, de kruin met zijn verschillende takken en bladeren staat model voor zijn cognitieve vermogens. Het water, de voeding is de ouder-kindrelatie waardoor de stam kan uitgroeien en een kind tot bloei komt. De nadruk op de ouder-kindrelatie bij FloorPlay is met name waardevol omdat die vaak kwetsbaar wordt als er een probleem is met een kind. Ouders kunnen moeilijker de signalen van hun kind lezen. Klinisch psychologen proberen daarin te sturen, die afstand kleiner te maken en de ouders te helpen een gids te zijn voor hun kind.

Kinderen die in aanmerking komen voor FloorPlay zijn onder de 7 jaar, er wordt vooral ingezet op kinderen in de peuterleeftijd. Vaak worden kinderen rond hun 2e jaar of vlak voordat ze naar de basisschool gaan, aangemeld bij de klinisch psychologen van Altrecht. De therapie omvat 10 ochtenden, waarin elk kind met de ouder een individueel programma doorloopt. De ouders zijn het grootste deel van de ochtend met hun kind aan het spelen, worden geobserveerd of zijn in een gymzaaltje onder leiding van een psychomotorisch therapeut bezig. Taak van de groepstrainers en later van de ouders zelf is om het gedrag van het kind te ondertitelen, situaties voorspelbaar te maken en te structureren.

Er zijn 6 FloorPlayniveaus:

1. Regulatie en aandacht voor omgeving.

2. Betrokkenheid en intimiteit.

3. Heen en weer communicatie.

4. Complexe communicatie en probleemoplossend vermogen.

5. Emotionele ideeen en fantasiespel.

6. Logisch denken en bruggen bouwen.

Voor meer informatie bekijk de sites van Stanley Greenspan en Richard Solomon.

bron: Tijdschrift Engagement met autisme van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

1 reactie

  1. Wanneer ouders op zoek zijn naar FloorPlay Specialisten, dan kunnen zij bij ons terecht.
    We hebben een overeenkomst met diverse gemeenten in de Gelderse Vallei en rondom Apeldoorn.

    mei 1, 2016
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.