Geschiedenis verslaglegging autisme/ontwikkelingsstoornissen

In 1908 beschreef Theodor Heller (1869-1938) al een ongebruikelijk ziektebeeld bij kinderen. Hij was een Oostenrijker die les gaf aan speciale kinderen. Deze kinderen ontwikkelden zich de eerste jaren van hun leven normaal, maar ondergingen daarna een ernstige teruggang. Dit ziektebeeld werd omschreven als dementia infantiis of  disentegratieve psychose (Childhood Disentegrative Disorder) Artikelen uit 1912 beschrijven autisme als een in zichzelf gekeerde manier van denken. Het duurde lang dat onderzoekers ontdekten dat schizofrenie en autisme twee heel verschillende ziektebeelden waren.

Leo Kanner noemde autisme in 1943 voor het eerst een stoornis.( hij rapporteerde over elf kinderen die een schijnbaar aangeboren  gebrek aan interesse in mensen hadden) In deze tijd werd aangenomen dat autisme later overging in meer ernstige vormen van geestelijke stoornissen in volwassenen, in het bijzonder schizofrenie.

Hans Asperger beschreef het ziektebeeld in 1944 als autistische psychopathie. Asperger gebruikte het woord autisme bij zijn beschrijving van een groepje jongens die last had van sociale problemen.

De derde “nieuwe “ontwikkelingsstoornis werd beschreven door Andreas Rett (1924-1997), die een ongebruikelijke ontwikkelingsstoornis bij meisjes ontdekte en daarover in 1966 een wetenschappelijk artikel publiceerde. Deze meisjes vertoonden een korte periode van normale ontwikkeling al snel gevolgd door brede vertraging en zelfs achteruitgang van hun motorieke en intellectuele vaardigheden.

In Polen was het de psychologe Beata Rank (1886-1961), die al in 1949 voorstelde dat er een spectrum van disfuncties in de ontwikkeling van het kind kon bestaan dat de sociale relaties van kinderen en de beheersing van hun angsten en driften kon beinvloeden. Dit werd atypical personality development genoemd. Het onderzoek was interessant omdat er veel kinderen zijn die niet autistisch lijken, maar toch behoorlijk onhandelbaar lijken te zijn.

Bron: Handboek PDD-NOS column 2011 Een storm in je hoofd door Fred de Vries.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.