Het werk van een orthopedagoog

De orthopedagogiek houdt zich bezig met de problematische leer-en opvoedingssituaties van kinderen en jeugdigen. Het betreft een specialisatie in de pedagogiek die zich bezighoudt met de opvoeding van het afwijkende of gehandicapte kind, Naast het adviseren van ouders over ‘normale opvoedsituaties houdt een orthopedagoog zich ook bezig met het begeleiden van kinderen en hun ouders bij wie de ontwikkeling of opvoedsituatie anders verloopt. Ouders van kinderen met een verstandelijke handicap, ADHD of autisme of hoogbegaafdheid kunnen soms wel wat extra hulp gebruiken bij het opvoeden. De ouders kunnen werken aan opvoedvaardigheden die hen in staat stellen hun kind optimaal te begeleiden in zijn/haar ontwikkeling.

Een orthopedagoog kan ook helpen bij leer- of gedragsproblemen op school en via workshops, presentaties en het voorzitten van informatie-avonden de kennis inzetten van onderwerpen gerelateerd aan het vakgebied.(bijvoorbeeld zindelijk worden, opvoeden van pubers, grenzen stellen, omgang met peuters, het motiveren van kinderen etcetera)

 

Een orthopedagoog kan ook diagnostiek verrichten zoals het afnemen van een intelligentie onderzoek, onderzoek naar aandachtsfuncties of onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.