Lange wachttijden jeugdhulp

Er zullen gevaarlijke situaties ontstaan door mensen die dit hard nodig hebben, zorg te onthouden. Het jaarbudget van verschillende gemeenten voor jeugdhulp is op en er zijn financiële problemen bij de Wet Langdurige zorg. Zorginstellingen krijgen van het zorgkantoor te horen dat er niet genoeg budget is om alle noodzakelijke WLZ-zorg te vergoeden.

Staatssecretaris Van Rijn gaat praten met de Nederlandse Vereniging van Gemeenten over de problemen met de jeugdhulp. Zorginstellingen geven aan dat ze wel de capaciteit hebben om ouders en  kinderen te helpen, maar dat de zorg betaald moet worden, anders is het voor de zorginstellingen ook niet vol te houden. Oudervereniging Balans en de NVA vinden de situatie onacceptabel en vragen zich af of praten wel genoeg is. VWS is volgens hen aan zet om te komen met structurele oplossingen op korte termijn. Het budgettekort is een groot probleem dat bij een groot aantal  Nederlandse gemeenten speelt.

Naast de problemen met de jeugdhulp waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn, is er ook een tekort op het WLZ-budget. Om dit probleem op te lossen had de Nederlandse Zorgautoriteit voor eind augustus met een advies moeten komen.  Dit laat nog op zich wachten. Zorgaanbieders geven aan dat zij met financiële problemen kampen voor de rest van het jaar. Het is onduidelijk of zorgaanbieders cliënten kunnen blijven opnemen en of deze zorg ook daadwerkelijk vergoed gaat worden vanuit de WLZ. Ook hier roepen de NVA en de oudervereniging Balans staatssecretaris van Rijn op snel met oplossingen te komen zodat continuïteit van zorg voor deze groep kwetsbare mensen niet in het geding komt.

Oudervereniging Balans en de NVA vinden het belangrijk een signaal af te geven. Komt u in de problemen door tekorten aan budget en staat uw kind door tekorten op het jeugdhulpbudget van uw gemeente tot volgend jaar op de wachtlijst? Meld dit dan bij het landelijk Meldpunt Zorg van het Ministerie van VWS. Dit kan door een brief te sturen naar het Landelijk Meldpunt Zorg, Postbus 2115, 3500 GC UTRECHT of via de website www.landelijkmeldpuntzorg.nl/burger/klachten.

Bron: NVA nieuwsartikelen september 2016.

Afbeeldingsresultaat voor landelijk meldpunt zorg

 

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.