Lopende onderzoeksprojecten Autisme Expertise Centrum

De lopende onderzoeksprojecten van het Autisme Expertise Centrum zijn:

1. ASS en eetproblemen

Onderzoek laat zien dat eetproblemen veelvuldig voorkomen bij mensen met ASS. Wat betreft eetstoornissen zien we zelfs dat een kwart van de vrouwen met anorexia nervosa, ook een autismespectrumstoornis heeft. Desondanks is er nog weinig bekend over hoe eetstoornissen ontstaan bij mensen met ASS en wat hen helpt om hiervan te genezen. Ons doel is hier meer zicht op te krijgen. Eén van de manieren is om vrouwen met ASS die de anorexia hebben overwonnen te interviewen, om zo te onderzoeken wat hen heeft geholpen. Zo hopen we meer zicht te krijgen op wat helpend is bij mensen met ASS en eetstoornissen/eetproblemen. Bij dit onderzoeksproject werken we onder anderen samen met het CCE en met Lister.

2. ASS en prikkelverwerking

Bij mensen met ASS verloopt de prikkelverwerking doorgaans anders dan bij mensen zonder ASS. Ze kunnen overgevoelig, maar ook ondergevoelig zijn voor prikkels. Beide kan leiden tot aanzienlijke problemen in het dagelijks leven. Niet voor niks is de prikkelverwerking opgenomen in de DSM-5 als criterium van ASS. Wij vinden het belangrijk om meer zicht te krijgen op de prikkelverwerking van mensen met ASS. Daarnaast onderzoeken we wat kan helpen bij prikkelgevoeligheid. Michelle Kiep doet hier promotie-onderzoek naar. Zij wordt hierbij begeleid door Ilse Noens (KU Leuven) en Annelies Spek.

3. Animal Assisted Therapy bij ASS

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat animal-assisted therapy (AAT) helpend kan zijn bij kinderen met ASS. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze therapie bij volwassenen.

Carolien Wijker, promovenda bij  GGZ Oost-Brabant, gaat onderzoek doen naar het effect van therapie met hulphonden bij volwassenen met ASS. De promotor bij dit onderzoek is professor Enders-Slegers van de Open Universiteit, Annelies Spek is co-promotor.

Mensen die mee willen doen met onderzoek naar AAT bij volwassenen met ASS worden uitgenodigd zich te melden! Je kunt contact opnemen via: anneliesspek@hotmail.com

 

4. ASS bij vrouwen

Er is nog weinig bekend over autisme bij vrouwen, noch in de klinische praktijk, noch in het wetenschappelijk onderzoek. Wat we wel weten, is dat ze vaak meer psychische en lichamelijke klachten ervaren, sneller overprikkeld raken en dat het autisme bij hen vaak later wordt ontdekt. Wij vinden het belangrijk dat verder onderzoek wordt gedaan naar ASS bij vrouwen. We kijken hierbij vooral naar prikkelgevoeligheid, emotieregulatie, eetpatronen en hormonale factoren. Verder nodigen we vrouwen met ASS uit om mee te denken over andere relevante onderwerpen voor onderzoek.

5. ASS en kwaliteiten

We weten dat mensen met ASS duidelijke kwaliteiten hebben. Sommigen zijn bijvoorbeeld erg sterk in beelddenken, anderen hebben talige, analytische, of andere talenten.

Bij het Autisme Expertisecentrum wordt een vragenlijst ontwikkeld waarmee deze kwaliteiten in kaart gebracht kunnen worden. Dit kan helpen bij het zoeken naar een werkplek die aansluit, maar het kan ook belangrijk zijn bij het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde.

Bron: www.anneliesspek.nl

 Afbeeldingsresultaat voor animal assisted therapy nederland AAT

 

 

 

3 reacties

 1. Ilona zei:

  Interessant blijft het ASS bij vrouwen. Je kunt er niet zo heel van vinden aan informatie. De wetenschap zou eens moeten gaan onderzoeken. Het gedrag wat hier uit voortvloeit is namelijk heel anders.

  Wat betreft dieren. Dat is iets wat inderdaad echt helpt. Ik spreek uit eigen ervaring.

  februari 25, 2017
  Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Hallo Ilona,

   Bedankt voor jouw reactie. Fijn dat de therapie met dieren heeft geholpen.

   Marian

   februari 25, 2017
   Beantwoord
 2. Informatie over specialistische behandeling van autisme, asperger en bijkomende stoornissen, zoals adhd, door het Dr. Leo Kannerhuis, centrum voor autisme.

  augustus 1, 2017
  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.