Meedoen aan de samenleving

Federatie Opvang,  RIBW Alliantie en GGZ Nederland vinden dat de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor kwetsbare burgers beter kan. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid willen meedoen aan de samenleving. Mensen willen wonen, werken of dagbesteding hebben en indien nodig specialistische begeleiding.

Hoe loopt het bieden van dit soort hulp door gemeenten in de praktijk? Daarover had de Tweede Kamer een gesprek met minister Hugo de Jonge op donderdag 15 maart.

De doelen van zelfredzaamheid en participatie worden voor mensen met een complexe zorgvraag (door bijvoorbeeld dakloosheid, verslaving, verstandelijke beperking of ggz-problematiek) niet bereikt. De initiatiefnemers van de brief vinden dat er meer kennis nodig is bij gemeenten over psychiatrische problematiek en multiproblematiek. Gebrek aan kennis van doelgroepen bij gemeenten blijft een hardnekkig probleem. Het is nodig dat clienten goede en onafhankelijke ondersteuning krijgen om hen wegwijs te maken in het sociaal domein.

De drie genoemde partijen hierboven vragen ook meer aandacht voor goede toegang tot maatschappelijke opvang en beschermd wonen en voor het contracteren van zorgaanbieders tegen reeële tarieven om kwaliteit te waarborgen.

Samen met gemeenten willen aanbieders van maatschappelijke opvang, beschermd wonen of ggz werken aan een bestendige toekomst van de Wmo en deelname aan de samenleving van kwetsbare mensen.

De brief is ondertekend door de voorzitters en directeur van de genoemde zorgaanbieders.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.