Mensen met autisme wel of niet empatisch?

In maart van dit jaar publiceerde brandpuntplus.kroncrv.nl een artikel over empathie en autisme.

Hierin staat dat mensen met autisme soms moeilijkheden hebben met sociaal contact, maar ze kunnen zich prima inleven in een ander. Omdat ze HEEL VEEL prikkels registreren, hebben ze gewoon wat meer tijd nodig. En die tijd kunnen we ze best geven.

Maurice Magnee, verbonden als wetenschapper aan de universiteit  van Utrecht, deed onderzoek naar het empatisch vermogen van mensen met autisme.  Het is niet nodig te spreken van “de autist”. Hetis een heel  breed spectrum en vaak zorgt een bijkomend probleem voor moeilijkheden met sociale interactie. Hij deed samen onderzoek met Myriam Vandenbroucke onder een groep van autistische, hoogopgeleide jongeren in de leeftijd tussen 16 en 28 jaar.

De conclusie van het onderzoek was dat mensen met autisme emoties juist goed lezen. Ze nemen ze zelfs extra scherp waar, met oog voor details. Door deze scherpte krijgen ze een overdaad aan non-verbale informatie binnen en wenden ze hun blik af. Dit lijkt desinteresse, maar mensen met autisme zijn juist inlevend en vatbaar voor hoe andere mensen zich uiten. Sociale situaties zijn een explosie aan impulsen. Mensen met autisme zijn net zo gevoelig voor emoties van anderen als mensen zonder autisme, maar minder gefocust en sneller afgeleid. Het is geen gebrek aan empathie, maar eerder het tegenovergestelde.

Mensen zonder autisme hebben meestal problemen met de omgang met mensen met autisme. Ze hebben allebei iets aan te passen om de interactie beter te maken.

 

Bron: Precap geschreven door Josette Kootstra en beeld door Isabelle Veltman

Met dank aan Roos van der Wildt, die mij attent maakte op bovengenoemd artikel

Afbeelding van Pinterest

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.