NVA Autismeweek 2 april t/m 9 april 2016

NVA_AUTISMEWEEK_LOGO_2016.JPEG_493x100

Duik in de wereld van autisme

Van 2 tot en met 9 april vindt de NVA Autismeweek 2016 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. De NVA Autismeweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd rond 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en geldt als dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat.

Duik in de wereld van autisme

Het thema van dit jaar is sporten en bewegen, waarmee we heel Nederland willen uitnodigen om in beweging te komen voor autisme door ‘samen te duiken in de wereld van autisme’. Dit doen we onder andere via De Blauwe Plons. Paralympisch kampioen zwemmen en NVA-ambassadeur Marc Evers maakte dit al bekend op het NVA AutismeCongres 2015. In de NVA-Autismeweek vragen we aandacht voor autisme, en dan vooral om hier SAMEN mee aan de slag te gaan. Want meer begrip en kansen voor mensen met autisme kunnen we alleen voor elkaar krijgen als we hierin samen optrekken. En daarom willen we ook graag samen iets DOEN: we gaan overal in Nederland met elkaar plonsen.

Doe mee en vraag aandacht voor sport en bewegen

Met deze NVA Blauwe Plons vragen we dit jaar op een leuke manier aandacht voor het belang van bewegen en sport voor mensen met autisme. En dat is goed voor jong en oud. Omdat samen sporten en bewegen helpt om gezond te blijven en anderen te ontmoeten. Sporten kan mensen uit een sociaal isolement halen. Negatieve gevoelens verminderen. En het zelfvertrouwen vergroten.

NVA_Blauwe_Plons_LOGO_2016.JPEG_200x156

Op zaterdag 2 april, de eerste dag van de Autismeweek 2016 organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme in samenwerking met Duinrell een Auti-Doe-Dag in het Tikibad en Attractiepark Duinrell in Wassenaar. Het park en het bad zijn op deze dag zo autismevriendelijk mogelijk gemaakt voor mensen met autisme en hun naasten. Iedereen is welkom: ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, begeleiders, schoolkrachten, jong en oud! Een mooie gelegenheid om te genieten van de ruim 40 attracties op het attractiepark en de elf unieke glijbanen in het Tikibad. Om grote drukte te voorkomen zijn kaarten voor deze dag alleen vooraf te reserveren. Vol=vol. Het Tikibad is deze dag van 8.00 uur tot 10.00 uur exclusief geopend voor mensen met autisme en hun naasten.

Ook wordt er op zaterdag 2 april een Autismecongres in Drachten gehouden in de Bethelkerk, De Bolder 75, 9206 AP. De dag duurt van 10.30 uur tot 16.00 uur. Het thema van het congres is levensloopbegeleiding en levensterreinen. Voor ieder mens is het belangrijk om onderdeel te kunnen zijn van de samenleving. Mee kunnen doen in de maatschappij bevindt zich op verschillende levensterreinen, namelijk school, werk, wonen en vrije tijd (waaronder sport), maar ook relaties en ouder worden. De invulling van deze levensterreinen verloopt voor mensen met autisme vaak anders. Maar hoe? Tijdens het Autisme Congres Noord komt dit ruimschoots aan bod. Hoe kunnen mensen met autisme de stappen naar zelfstandigheid zetten en welke mogelijkheden en initiatieven zijn er op deze gebieden? Omdat de overheid hierin een belangrijke speler is, betrekken wij gemeenten hier ook bij. Wat doen zij om mensen met autisme te betrekken bij de maatschappij?

Er worden deze dag verschillende lezingen gehouden. Ook is er een informatiemarkt en zijn er workshops. Voor kinderen met autisme en hun broertjes en zusjes (brusjes van 4 tot 12 jaar) van leden van NVA en Balans hebben we een speciaal en gratis kinderprogramma, met verschillende workshops, waaronder muziek en kindercircus. Ook zijn er deskundige begeleiders die de kinderen begeleiding op maat kunnen bieden.

De prijs is voor de leden van de NVA en Balans 20 euro per persoon. Niet-leden betalen 40 euro (dit is inclusief lunch en koffie/thee).

Voor meer informatie over de rest van het programma van de autismeweek 2016 kijk op www.autisme.nl en www.autismeweek.nl

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.