Onderzoek Erasmus MC en Yulius (onderdeel van GGZ)

Onderzoek van het Erasmus MC en Yulius toont aan dat kenmerken van autisme veranderlijk zijn. Lange tijd werd gedacht dat als je eenmaal kenmerken van autisme hebt, dat die dan levenslang onveranderd aanwezig zijn. Recent onderzoek toont aan dat dit niet altijd het geval is:soms verminderen en verdwijnen bepaalde kenmerken en soms verergeren ze juist. Dit blijkt uit een onderzoek onder een groep van 72 kinderen met de diagnose PDD-NOS en een normale intelligentie.(allemaal patienten van het Sophia Kinderziekenhuis) Deze groep is onderzocht toen de kinderen 6 tot 12 jaar waren en 7 jaar later nog eens. Er werd bij beide onderzoeken gekeken welke kenmerken van autisme zij hadden en de ouders werden ondervraagd en de kinderen werden geobserveerd. In de tweede meting werden de jongeren zelf ondervraagd over hun bijkomende problemen. De gegevens van beide metingen werden met elkaar vergeleken.

Op 18 november berichtte de Volkskrant online over dit onderzoek, waar het accent lag op de kinderen bij wie de autismekenmerken verminderden..

De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek over de ontwikkeling van autisme bij deze kinderen in de puberteit:

*Bij 40% van deze kinderen blijven de autismekenmerken vrij stabiel.

*Bij 20% van deze kinderen veranderen de kenmerken zodanig dat er geen sprake meer is van de diagnose PDD-NOS, ook al blijven zij wel problemen houden op sociaal gebied.

* Bij 40% van deze kinderen verergeren de autismekenmerken.

*Van deze 72 kinderen ervaart 8 op de 10 kinderen voor de puberteit bijkomende problemen zoals depressies, gedrags- of angststoornissen, na de puberteit geldt dit voor 6 op de 10 kinderen.

Bron: NVA

Voor toelichting van onderzoekleidster Kristin Greaves-Lord zie de NVA pagina

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.