Onderzoek Hilde Geurts over autisme bij ouderen

Neuropsychologe Hilde Geurts, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is gespecialiseerd in de veroudering van de hersenen bij mensen met autisme. Ze is ook verbonden aan het Leo Kannerhuis en ze publiceerde eind 2015 een onderzoek naar de relatie tussen depressie, ouderdom en autistische kenmerken in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Geriatric Psychiatry. Aan het onderzoek namen 373 mensen deel van tussen de 60 en 90 jaar oud. 259 personen kampten al jaren met depressies. Veel ouderen met een depressie hebben een verhoogd aantal autistische kenmerken. Uit het onderzoek bleek dat ruim 30% een verhoogd aantal autismekenmerken had volgens de Autisme Quotient-test, ontwikkeld door de Britse autisme-expert Simon Baron Cohen. In de controlegroep was dat 6%. Autisme wordt mogelijk vaak over het hoofd gezien in de ouderenpsychiatrie. Het zou goed zijn als er in de toekomst ook aan autisme wordt gedacht als een oudere hulp zoekt in verband met een depressie of angstklachten. Gelukkig is autisme wel steeds meer in beeld in de ouderenpsychiatrie. Nederland loopt internationaal gezien wat dat betreft echt voorop.

In 2012 deed Hilde Geurts onderzoek naar de cognitieve veroudering bij mensen met autisme. Dit onderzoek vond plaats in samenwerking met de NVA.

Sinds 2010 leidt de onderzoekster het door de NWO gefinancierde project Autisme en ouderdom: een dubbel probleem? dat onderzoekt of cognitieve veroudering bij mensen met autisme sneller, even snel of minder snel verloopt dan bij mensen zonder autisme. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de veroudering sneller verloopt. Een aantal hersenfuncties- zoals het visueel geheugen en het werkgeheugen- blijkt minder snel achteruit te gaan bij mensen met autisme. Daarnaast nemen bij veel mensen symptomen als rigiditeit en stereotiep gedrag in de loop der jaren af, terwijl hun zogeheten theory of mind (het vermogen om je in een ander te verplaatsen) toeneemt.

Leestip: Gelukkig, ik ben gewoon autist door Ferrian Jonker( de 80-jarige zoektocht naar erkenning, voor u gelezen door Vincent L. van Loenen en te koop in de autismeshop.com)

Bron: Julie Wevers in  Engagement met Autisme, zomer 2016

Geurts3-300x201

 

5 reacties

 1. Hallo! Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp. Bedankt voor dit zeer nuttig artikel u!

  november 1, 2017
  Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Goedemiddag,

   Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen in de zoektocht naar informatie. Bedankt voor uw reactie.

   november 2, 2017
   Beantwoord
 2. Ik denk dat uw artikel is zeer goed. Ik heb veel geleerd van de dingen. Heel hartelijk bedankt

  maart 21, 2018
  Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Goedemiddag,
   Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen en hoop dat ik in mijn zoektocht naar belangrijk nieuws u vaker van dienst kan zijn.

   Groet, Marian Swier

   maart 27, 2018
   Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Goedemidddag,

   Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen in de zoektocht naar informatie en hoop u vaker van dienst te kunnen zijn.

   Groet, Marian Swier

   maart 27, 2018
   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.