Ouderen en autisme

Met zijn artikel “Oldtimers and autism” vestigde Jan Schäfer voor het eerst de aandacht op autisme bij mensen ouder dan 55 jaar. Hij publiceerde het artikel in Engagement met autisme in juni/juli 2007. Hulpverleners behandelden ouderen voor depressies en angststoornissen in de jaren 90, de diagnose autisme werd niet gesteld en men wist er nog weinig van.

Schäfer richtte zich in zijn artikel met name op het verbeteren van de omstandigheden van de oudere autistische man of vrouw.

In Engagement met Autisme april/mei 2008 schreef Lian Bakker, sociaal verpleegkundige bij GGZ Dijk en Duin een artikel waarin zij constateerde dat op de ambulante afdeling ouderen van haar werk van de meer dan 5oo cliënten niemand de diagnose ASS had. Uit haar onderzoek bleek dat 94% van de hulpverleners geen ervaring met autisme had en dit beeld ook niet bij de cliënten zou herkennen. Enerzijds richtte de onderzoekster zich op het belang van de diagnose ASS bij oudere autisten met een normale begaafdheid en anderzijds op kennistoename van de hulpverleners. GGZ instellingen en opleidingen moeten inspelen op deze deskundigheidsbevordering. Lian Bakker gaf in haar artikel ook tips voor het omgaan met oudere autisten.

Sinds beide artikelen zijn verschenen is er wel iets meer bekend. Maar nog steeds is ouderen met autisme een relatief nieuw vakgebied waar nog weinig onderzoek naar is gedaan en nog weinig over is gepubliceerd.

In de ouderenzorg is er daarom nog steeds erg weinig kennis over autisme, waardoor bijvoorbeeld verzorg- en verpleeghuizen niet adequaat kunnen inspelen op de behoeften van mensen met autisme.

Als u de artikelen wilt lezen, verwijs ik naar de pagina van de NVA . (www.autisme.nl/senioren/kenmerken-en-diagnostiek.aspx)

wat-is-dementie-ouderen1

 

2 reacties

 1. Elke zei:

  Ja, het is voor ouderen erbsarmelijk qua info, ik merk t zelf ook.

  augustus 31, 2016
  Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Hallo Elke,
   Bedankt voor jouw reactie. Ik hoop dat als er aandacht aan besteed wordt, er meer informatie vrij komt via meer onderzoek. Hilde Geurts besteedt er in haar onderzoeken wel aandacht aan en als er meer informatie vrijkomt zal ik dat in de nieuwsbrief plaatsen.
   Marian

   september 2, 2016
   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.