PAWS

Heeft uw kind ASS? PAWS (Parents Autism Workshops & Support) kan u helpen met een hulphond. De hond biedt rust, structuur en vriendschap en PAWS leert u hoe u de eigen hond of toekomstige hond kunt trainen voor deze taak. Het is een initiatief van KNGF Geleidehonden. Een huishond voor kinderen met autisme moet een aantal karakteristieke eigenschappen hebben. De hond moet zich makkelijk laten aaien. Dit type hond straalt rust uit en is stabiel. Alleen al daardoor zal de hond een rustgevend effect hebben op het kind met ASS. Door de hond enkele specifieke vaardigheden te leren wordt zijn waarde nog groter. Bij het PAWS-project van KNGF Geleiden honden leren ouders hoe ze dat kunnen aanpakken. Het concept komt uit Engeland en doordat er in Nederland ook vraag was naar zulke honden heeft KNGF Geleidehonden het project ook in Nederland geintroduceerd. Via workshops en informatiemateriaal helpt PAWS de ouders van een kind met ASS zoeken naar een geschikte hulphond en het trainen daarvan. Als er in het gezin al een huishond is, leert de PAWS-workshop de ouders hoe ze deze hond zo  kunnen inzetten dat hij van nut is voor hun kind. De huishond kan bijvoorbeeld getraind worden om het kind af te leiden van een bepaald gedrag of om het kind iets te leren. Het PAWS-project beoogt ook het samenbrengen van ouders van kinderen met autisme om ervaringen uit te wisselen. Ter ondersteuning van de ouders is er een telefonische hulplijn, de PAWS-website en een besloten Facebookgroep. KNGF Geleidehonden werkt voor het geven van kennis en ondersteuning nauw samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De PAWS- workshops staan open voor ouders met kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 16 jaar. Ouders die zich opgeven worden elke les verwacht. Het is niet mogelijk een derde persoon te sturen als u zelf onverwacht niet kunt komen om deel te nemen.

De kosten zijn 75 euro per gezin ( maximaal 2 personen). De betaling geschiedt per eenmalige machtiging en de inschrijving is definitief als het bedrag van uw rekening is afgeschreven.

Proef en evaluatie: Het PAWS-project werd als proef gelanceerd in 2011. Er werd besloten door te gaan met het project. In samenwerking met de Open Universiteit onderzoekt de geleidehondenschool de waarde en effectiviteit van PAWS. Ook de deelnemende ouders worden betrokken bij deze studie.

PAWS

Meer weten of aanmelden? Neem contact op met paws.nl of 020 – 496 9333

KNGF Geleidehonden, PAWS

Postbus 544

1180 AM Amstelveen

email:paws@geleidehond.nl

links:

www.autisme.nl

www.geleidehond.nl/autisme

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.