Problemen studenten met ADHD en autisme

Studenten met autisme of  ADHD ondervinden op de universiteit of hogeschool veel problemen. De gevolgen zijn uitval, een hoge studieschuld of een depressie. Deze bevindingen komen overeen met bevindingen in het mbo. Balans en NVA hebben dit onderzocht. Voor mensen met autisme is studeren vaak een overweldigende ervaring door de vele prikkels, het geluid, het felle licht en de open ruimtes. De roosters zijn vaak ook niet van te voren bekend en je moet eerst tegen problemen aanlopen voordat je hier begeleiding bij kan ontvangen. Begeleid wonen kan ook voor problemen zorgen bij gebrek aan echte ondersteuning. Struikelblokken in het hoger onderwijs zijn vaak huishoudelijke taken, groepswerk, stages en de scriptie.

 

Oudervereniging Balans pleit voor meer begeleiding voor studenten met een aandoening. Studieprogramma’s moeten gemakkelijker aangepast worden op hun individuele behoeften. Er moet meer ruimte komen voor rustige studieplekken en in geval van hoge schulden moet de overheid dit eventueel kwijtschelden. Studenten met ADHD of autisme verzwijgen hun aandoening vaak en daardoor krijgen ze niet de begeleiding die ze nodig hebben.

Ouders hebben geen zeggenschap omdat de studenten meerderjarig zijn. Samenwerken met ouders is een oplossing of de student kan gekoppeld worden aan een andere student, een maatje. zoals op de Radboud universiteit gebeurt. Er moet nog veel gebeuren voor deze groep studenten om te verzekeren dat zij het optimale uit hun recht op onderwijs te halen.

 

De specialisten bij dokter Bosman staan klaar om te luisteren en advies te geven.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.