Professor doctor Ina van Berckelaer Onnes

Op 9 november geeft professor doctor van Berckelaer Onnes een terugblik op de hoogtepunten van het 40 jarig bestaan van de NVA. Zij is nu 76 jaar en nog steeds werkzaam in Leiden en bereikbaar per e-mail.

Ze is orthopedagoog en emeritus hoogleraar orthopedagogiek.

Len de Klerk en Hem Koster zijn belangrijke inspiratiebronnen geweest voor professor van Berckelaer, maar de grootste inspiratiebron noemt zij de kinderpsychiater Lorna Wing, die liefdevol, indrukwekkend en begripvol met mensen met autisme omging.Ook had zij ongelooflijk veel kennis op het gebied van autisme. Haar publicaties zijn van hoge kwaliteit met helder taalgebruik, waardoor de overdracht naar derden toe buitengewoon goed is.

Het wetenschappelijke werk van professor van Berckelaer is een wisselwerking tussen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek. In haar proefschrift uit 1979 beschrijft de professor autisme als een opvoedingsprobleem en ouders worden te vaak niet gehoord. Ze ontwikkelde een autismescreeningsinstrument voor het vroeg diagnosticeren van kinderen met autisme. Autisme kon toen maar ook nu nog alleen op het gedragsniveau gediagnosticeerd worden, maar er werden steeds meer vragen over de cognitieve mogelijkheden gesteld. Dit verwoordde zij in haar inaugurele rede in 1992.

 

Bron: Hollandse meesters in gesprek uit 2012.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.