Recensie Ellen Mulder

Recensie Een reis door het leven van Kees

Een reis door het leven van Kees is geschreven door Kees Momma. Het is gepubliceerd in 2014 en is een samenvoeging van de boeken En toen verscheen een regenboog (gepubliceerd in 1996) en Achter de onzichtbare muur (gepubliceerd in 1999). Kees Momma is geboren op 22 juni 1965 en nu dus 51 jaar.

De boeken zijn autobiografisch, Kees schrijft over zijn eigen leven en hoe hij zijn autisme beleeft. En toen verscheen een regenboog gaat vooral over zijn jeugd, Achter de onzichtbare muur over de periode van Kees’ 30e tot 35e levensjaar. Overigens wordt nergens expliciet genoemd welke autistische stoornis Kees heeft (klassiek autisme, PDD-NOS of Asperger), alleen dat hij een ‘autistische stoornis’ heeft.

Kees loopt al vroeg tegen problemen aan, in zijn vroege kindertijd hebben zijn ouders al door dat hij ‘anders’ is. Toen Kees klein was, was er nog weinig bekend over autisme, dus even werd ook gedacht dat hij zwakzinnig was, gezien zijn problemen om zich te kunnen uiten. Kees beschrijft veel over zijn tijd op de basisschool, de middelbare school, zijn overgevoeligheden voor geluid, zijn interesses en fascinaties en de pesterijen die hij heeft moeten ondergaan. Maar omdat zijn ouders steeds hun best doen om voor de juiste hulp en juiste omstandigheden voor Kees te zorgen, haalt hij uiteindelijk toch zijn middelbareschooldiploma.

Als hij volwassen is, is hij eerst blij dat hij zich volledig op zijn hobby’s en interesses kan storten (o.a. tekenen en kalligrafie). Na een tijdje vinden zijn ouders het wel tijd worden dat Kees ook wat werkervaring opdoet en zoeken ze iemand die hem daarbij kan begeleiden. Kees doet hierna twee stages bij het gemeentearchief. De laatste is niet zo’n succes en daarna stort Kees zich weer op zijn hobby’s. Onder andere zweefvliegen is een grote hobby van hem en hij vertelt dan ook uitvoerig over zijn zweefvliegvakanties in Italië.

Het boek sluit af met een door Kees Momma zelf geschreven hoofdstuk met tips voor ouders van autistische kinderen. Dit laat vooral zien hoe Kees zelf tegen autisme aan kijkt. Het nawoord is van Kees’ kinderpsychiater Sjef Teuns.

Behalve van deze twee boeken is Kees Momma ook bekend van diverse televisie-uitzendingen, zoals de in 1997 door Monique Nolte gemaakte documentaire ‘Trainman’. In 2014 kwam er een vervolg op deze documentaire, getiteld ‘Het beste voor Kees’. Ook is hij weleens te gast geweest in de TV-Show van Ivo Niehe en is hij columnist voor NRC Next.

Ik kende Kees Momma al van de documentaire ‘Het beste voor Kees’ en daarin wordt hij niet altijd even positief geportretteerd. In Een reis door het leven van Kees beschrijft Kees zijn angsten en onzekerheden heel duidelijk, waardoor ik wel meer begrip voor hem heb gekregen. Wel schrijft hij precies zoals hij praat, met veel ouderwets taalgebruik en veel bijvoeglijke naamwoorden. Dat had af en toe wel wat minder gekund.

Kees kan zijn eigen gedrag wel heel goed analyseren en hij kan ook goed onder woorden brengen waarom hij dergelijke gedragingen heeft vertoond. Daarom vind ik dit wel een goed boek voor iedereen die probeert te begrijpen wat er in het hoofd van iemand met autisme om gaat. Al moet je je dan wel door de bijna 300 pagina’s met het bijzondere taalgebruik van Kees kunnen komen.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.