Recensie Ellen Mulder

Recensie Tantaluskwelling

Tantaluskwelling is geschreven door Egbert Boerma en gepubliceerd in 2012. Het is een autobiografie, het boek gaat over zijn eigen leven, en zijn zoektocht naar een diagnose. Dit is het enige boek dat hij geschreven heeft. Bij Egbert Boerma is het Syndroom van Asperger geconstateerd (op latere leeftijd).

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken van periodes uit zijn eigen leven. Het laatste hoofdstuk gaat over zijn eigen beeld van autisme en zijn eigen gedachten over autisme. Elk hoofdstuk is voorzien van een litho die Egbert Boerma zelf gemaakt heeft. Hij heeft voor de diagnose de litho’s al gemaakt, maar vond ze achteraf perfect bij de inhoud van het boek passen.

Uit het boek komt naar voren dat Boerma lastig aansluiting kan vinden bij andere mensen. Op het werk loopt hij ook steeds vast. Qua kennis kan hij het werk prima doen, maar de omgang met de managers verloopt stroef. Hij heeft ook wel relaties met vrouwen, maar ook deze mislukken steeds.

Ondertussen voelt Boerma wel aan dat er ‘iets’ is, maar kan er niet goed de vinger op leggen wat dan wel. Eerst probeert hij rust en zingeving te vinden door zich aan te sluiten bij de kerk. Later bij een therapiegroep. Qua werk probeert hij ook meerdere dingen. Technisch, grafisch, een eigen bedrijf.

Op een gegeven moment doet hij een AQ-test en de resultaten zijn opvallend genoeg om er nader onderzoek naar te laten doen. Zo krijgt Boerma de diagnose Asperger op zijn 59e.

De titel van het boek vind ik wel treffend gevonden, want een tantaluskwelling geeft aan dat iets wat je graag wilt hebben, dichtbij is, maar toch onbereikbaar blijft. Dit is bij het Syndroom van Asperger vaak zo: vaak lukken dingen niet goed maar kan iemand als hij nog ongediagnosticeerd is er niet goed de vinger op leggen waarom het dan niet lukt.

Het boek biedt dus erg veel herkenning, vooral voor mensen die zelf ook op latere leeftijd nog met het Syndroom van Asperger zijn gediagnosticeerd. Het enige jammere aan het boek is dat het wel érg beknopt is: het telt slechts 90 pagina’s, waarvan de litho’s ook nog weer een groot gedeelte innemen. Het had wellicht nog iets uitgebreider of verdiepender gekund.

Afbeeldingsresultaat voor tantaluskwelling boek egbert boerma

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.