Recensie Ellen Mulder

Recensie Ik wil niet meer onzichtbaar zijn

Ik wil niet meer onzichtbaar zijn is geschreven door Birsen Basar en gepubliceerd in 2010. Het is een autobiografisch boek, het gaat over Birsen’s leven tot dan toe. Birsen is gediagnosticeerd met klassiek autisme en is Turkse. Ze is geboren in 1986 en woont in Breda. Ze heeft de HAVO gedaan en daarna Management, Economie en Recht gestudeerd. Birsen kreeg de diagnose op haar 21e. Momenteel werkt ze parttime bij de gemeente Breda op de afdeling subsidies.

Birsen is begonnen met het schrijven van boeken omdat er in Turkije nog weinig bekend is over autisme, en ze soms zelfs niet geloofd werd als ze zei dat ze autisme had. Dat kon immers niet, want ze had een HBO-opleiding afgerond. Ik wil niet meer onzichtbaar zijn is ook verschenen in het Turks. In 2013 werd Birsen’s tweede boek, De jungle van autisme, gepubliceerd, en in 2015 haar derde boek, Mijn wereld van autisme. Deze zijn eveneens in het Nederlands en Turks verschenen. In 2013 is er ook een documentaire over haar gemaakt, genaamd ‘Birsen’. Tegenwoordig geeft Birsen ook veel lezingen, om autisme meer bekendheid te geven, vooral binnen de Turkse gemeenschap.

In Ik wil niet meer onzichtbaar zijn beschrijft Birsen de problemen die ze heeft op school en in haar sociale leven. Ze kan goed leren, maar zodra een vraag op een iets andere manier gesteld wordt snapt ze het niet meer zo goed. En in haar sociale leven loopt ze tegen problemen aan omdat ze nooit zo goed weet wat ze tegen andere mensen moet zeggen en ook veel angst ervaart in het contact met anderen. De mensen om haar heen vinden haar erg rustig. Soms zo rustig, dat Birsen zich af vraagt of andere mensen wel door hebben dat ze bestaat. Daar komt de titel van het boek ook vandaan: voor andere mensen is ze haast onzichtbaar, althans zij ervaart dat zo.

Ik vond zelf wat Birsen schrijft erg herkenbaar. Dat zij er ook nog eens rekening mee moet houden met hoe alles door de Turkse gemeenschap opgevat gaat worden, herken ik dan weer niet, maar de angsten waarover ze schrijft en het sociaal gezien niet mee kunnen komen, wel. Erg herkenbaar voor mensen met autisme en een aanrader voor mensen zonder autisme die willen proberen te snappen waar mensen met een ASS tegen aan lopen.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.