Recensie Ellen Mulder

Recensie Gelukkig, ik ben gewoon autist

Gelukkig, ik ben gewoon autist is geschreven door Ferrian Jonker en is gepubliceerd in 2016.

In Gelukkig, ik ben gewoon autist beschrijft Jonker zijn leven en de problemen waar hij allemaal tegenaan liep. Wat bijzonder is aan dit boek, is dat Jonker al rond de 80 was toen hij zijn diagnose kreeg. Als 80-plusser blikt hij terug op zijn leven, de angsten die hij gehad heeft, het vermoeden dat hij hoogbegaafd is, zijn moeilijkheden wat betreft communicatie, vriendschappen, zijn huwelijk.

Ferrian Jonker is geruime tijd getrouwd geweest met Beppie, en samen hebben ze twee zoons gekregen. Na haar overlijden voelt hij zich nogal verloren en gaat op zoek naar de reden waarom niet altijd alles even soepel verliep: hij blijkt autisme te hebben. Regelmatig staat hij ook stil bij hoe zijn gedrag destijds voor Beppie geweest moet zijn.

Het boek leest gemakkelijk weg, en Jonker heeft een humoristische manier van schrijven. De tekeningetjes zijn een leuke en grappige aanvulling op het boek. Wel zou er wat meer structuur in het boek mogen zitten; ik kan in ieder geval niet echt logica vinden in de wijze hoe het boek opgebouwd is.

Ook is het goed dat dit boek gaat over een terrein dat tot nu toe onderbelicht is: veel onderzoek naar autisme wordt gedaan bij kinderen. Maar deze kinderen worden natuurlijk ook een keer groot. Wellicht zelfs bejaard. Er is verder zeer weinig bekend over autisme bij senioren, en het is goed dat dit boek dat gat (gedeeltelijk) op vult. In het laatste hoofdstuk heeft Jonker daarom nog een aantal tips voor hulpverleners die met autistische senioren werken of mensen uit de omgeving van autistische senioren.

Ook voor jongere mensen met autisme zijn de problemen waar Ferrian Jonker tegenaan loopt zeer herkenbaar. Kortom, dit boek is een aanrader voor (oudere) mensen met autisme en hun hulpverleners en/of omgeving.

 

2 reacties

 1. Dit lijkt mij wel een boek om te lezen hoe het is gegaan bij hem al ben ik geen lezer toch interesseert het mij wel heel erg om meer te weten over mensen met autisme hoe die denken en kunnen doen.

  augustus 3, 2017
  Beantwoord
  • Marian Swier zei:

   Bedankt Jolanda voor jouw reactie. Ik hoop dat jij het een interessant boek vindt.

   augustus 3, 2017
   Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.