Recensie Ellen Mulder

Recensie Het autistische brein

Het autistische brein is geschreven door Temple Grandin (met behulp van Richard Panek) en gepubliceerd in 2013.

In haar vroege kindertijd dachten ze dat Temple Grandin een hersenbeschadiging had. Temple Grandin werd geboren op 29 augustus 1947, toen autisme als diagnose nog maar net bekend was (sinds 1944, dus nog maar 3 jaar). Dit is haar geluk geweest, want daarom werd ze enorm intensief begeleid, waardoor ze grote sprongen kon maken in haar ontwikkeling (anders was het wellicht weggezet als ‘psychische stoornis, niks aan te doen, wegstoppen in een instituut’).

Temple Grandin is een van ’s werelds bekend hoog functionerende persoon met autisme en ze heeft verscheidene boeken over autisme geschreven. Ze is regelmatig spreker op lezingen. Ook is er in 2010 een film over haar leven gemaakt, met Claire Danes in de hoofdrol. Ze heeft in 1970 een graad in psychologie behaald, in 1975 haar master, en in 1989 een doctoraat in de zoölogie. Ze is hoogleraar dierwetenschappen aan Colorado State University en ontwerpt installaties voor vee (zoals slachthuizen en rundveehouderijen) en richt deze in.

In Het autistische brein probeert Temple Grandin de nadruk te leggen op het feit dat mensen met autisme ook hun sterke kanten hebben, en dat het niet alleen maar een beperking is. Ze beschrijft ook uitgebreid welke voordelen zij heeft gehad van haar autisme in haar werk (oog voor detail, out of the box denken, bottom-up in plaats van top-down aanpak van problemen).

Het boek bestaat uit twee delen: ‘Het autistische brein’ en ‘een nieuwe kijk op het autistische brein’. Het eerste gedeelte gaat veel over wetenschappelijke verklaringen voor autisme; of dit ook te verklaren is aan de hand van specifieke afwijkingen die te zien zijn op scans en dergelijke (met voorbeelden van eigen scans van Grandin zelf). Ook gaat ze uitgebreid in op haar eigen sensorische overgevoeligheden en hoeveel last mensen met autisme hiervan kunnen hebben.

In dit eerste gedeelte worden enorm veel wetenschappelijke termen genoemd. Het tweede gedeelte van het boek, waarbij Temple Grandin probeert uit te leggen hoe je autisme positief kunt benaderen (door naar iemands sterke kanten te kijken) leest daarom wat gemakkelijker weg. In dit deel geeft Grandin ook nuttige adviezen over hoe met autisme om te gaan. Als bijlage volgt er dan nog de AQ-test van Baron-Cohen om na te gaan hoe hoog je zelf scoort op de schaal van autisme.

Kortom, het eerste gedeelte van het boek had wat toegankelijker geschreven kunnen worden naar mijn mening, maar verder is Het autistische brein een aanrader voor mensen met autisme of eenieder die meer wil weten over autisme.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.