Recensie Ellen Mulder

Recensie De jongen die uit de lucht kwam vallen

De jongen die uit de lucht kwam vallen is geschreven door Ria Mathijsen. Het is een autobiografische roman, Ria Mathijsen schrijft over haar eigen ervaringen en heeft dus zelf een zoon die autistisch is. Ze is zelf tekstschrijver en journaliste. De jongen die uit de lucht kwam vallen is gepubliceerd in 2009. Er is ook een vervolg gepubliceerd: Volov. Het boek is vooral geschreven voor ouders met autistische kinderen.

De jongen die uit de lucht kwam vallen gaat over de autistische Willem. Willem is diep klassiek autistisch en zit tot hij vijftien maanden is in een kindertehuis. Dan wordt hij geadopteerd door het echtpaar Duif en Roemer. Zij hebben nog een geadopteerde zoon, Jasper. Bij de adoptie weten Duif en Roemer niet dat Willem autistisch is, ze denken dat hij gewoon een beetje moet wennen na zijn tijd in het kindertehuis.

Na een tijdje ontdekken ze dat dat niet het geval is. Willem kijkt mensen niet aan, gaat helemaal op in wat hij doet, en als iets niet gaat zoals hij verwacht krijgt hij enorme driftbuien. Ook moet hij alles doen volgens vaste rituelen. Duif moet meer dan eens aan de mensen op straat uitleggen dat Willem er niets aan kan doen als hij zich raar gedraagt, omdat hij autistisch is en de wereld om hem heen niet begrijpt. Hij kan ook niet praten, dus ook niet aan de buitenwereld uitleggen wat hem dwars zit. Hierdoor denken mensen al snel dat het een enorm verwend kind is dat alleen maar stampij maakt om zijn zin te krijgen. Duif is het ook wel eens zat en verzucht af en toe: “Was het maar een mongool, dan zagen ze het tenminste”.

Ook als je zelf geen autistisch kind hebt is De jongen die uit de lucht kwam vallen zeer boeiend om te lezen. Ik heb hem zelf in één keer uitgelezen. Je merkt dat Willem veel minder kan dan niet-autistische kinderen van dezelfde leeftijd, maar wel langzaam vooruit gaat, dus ik was heel benieuwd hoeveel vooruitgang hij aan het einde van het boek gemaakt zou hebben. Het boek is heel humoristisch geschreven en het geeft een goed idee van waar ouders van diepautistische kinderen mee te maken kunnen krijgen en waar ze tegenaan kunnen lopen als ze de ontwikkeling van hun kind proberen te begrijpen en stimuleren. De twijfels van Duif, de worstelingen van Willem en de spanningen die Willem’s autisme met zich mee brengen binnen het gezin zijn heel treffend beschreven. Kortom: een aanrader.

9789024526086_VRK

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.