Sneller flow bij autisme

Flow laat zich het makkelijkst omschrijven als een mentale toestand waarin iemand helemaal opgaat  in zijn of haar bezigheden.(intense betrokkenheid bij en beheersing van het geen men doet) Mensen met een autismespectrumstoornis  kunnen vaak makkelijker flow bereiken dan mensen zonder autisme.

Het intensief in beslag genomen worden  door een of meer interessegebieden is zelfs een van de criteria waarmee de diagnose autisme gesteld wordt. Familieleden en behandelaars maken zich vaak zorgen over die fixaties en willen vaak liever dat hun kind buiten gaat spelen in plaats van op de computer bezig gaat, zegt psycholoog Marthe Ligtenberg van het Autisme Kennis Centrum in Utrecht.

De fixaties of mono-interesses, ook wel fieps genoemd, kunnen voor problemen zorgen als iemand bijvoorbeeld niet meer voor zichzelf zorgt of slaap tekort komt.

De mensen met autisme hebben vaak baat bij de fieps en en ze vormen een belangrijk onderdeel van hun identiteit.Detailgerichtheid, lage afleidbaarheid en intrinsieke motivatie  zijn persoonlijkheidskenmerken die geassocieerd worden met autisme.

De positieve psychologie richt zich op mogelijkheden van mensen in plaats van hun problemen. Nu is er meer aandacht voor de kwaliteiten die iemand heeft en kijken we hoe we die kunnen uitbreiden, zegt Lichtenberg.

 

We zijn op ons gelukkigst als een taak uitdagend is en we onze vaardigheden optimaal kunnen inzetten volgens een Hongaarse psycholoog. De flow is een belangrijke sleutel naar geluk.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.