Staatssecretaris Van Rijn: eerdere, snellere en betere hulp bij autisme

In een brief aan de Tweede Kamer reageert staatssecretaris Van Rijn van VWS  op Kamervragen over specialistisch zorgaanbod bij autisme en op de aanbevelingen uit het onderzoek : “Autisme-diagnostiek: eerder, sneller, beter”. Het stimuleren van snellere en juistere diagnostiek en beter passende zorg via kennisontwikkeling en kennisverspreiding zijn speerpunten in zijn aanbevelingen.

Eind 201 heeft de staatssecretaris van VWS een aantal (ervarings)deskundigen uitgenodigd voor de werkgroep “Vanuit autisme bekeken”. Doel van deze werkgroep was om te bekijken tegen welke knelpunten mensen met autisme aanlopen in het dagelijks leven en daarvoor oplossingen te bedenken en uit te dragen. Een van de projecten van deze werkgroep was een uitgebreid onderzoek naar vertraging in de autismediagnostiek. Dit resulteerde in het rapport “Autismediagnostiek:eerder, sneller, beter” dat vorig jaar door de werkgroep aan staatssecretaris Van Rijn werd aangeboden.

Noodzakelijk zijn de volgende verbeteringen in de autismediagnostiek:

Verkorten van de gemiddeld 3 jaar vertraging in de diagnostiek bij autisme.

Voorkomen van onjuiste diagnostiek en het geven van een gericht advies aan clienten over een vervolgtraject, ook in die gevallen waar geen diagnose werd gesteld.

Verminderen van het aantal hulpverleners(trajecten) en niet passende behandelingen in de periode voorafgaand aan de (juiste) diagnose.

Van Rijn geeft in zijn brief aan hoe hij deze verbeterpunten wil helpen realiseren, waarbij het verbeteren van kennis- en informatie-uitwisseling rondom autisme essentieel zijn. Van Rijn zet in op het zoveel mogelijk versterken van deels al bestaande regionale overlegstructuren tussen alle bij complexe zorg en ondersteuning betrokken partijen. Doel daarvan is dat regionale partijen elkaar maximaal weten te vinden en op de hoogte zijn van elkaars aanbod, zodat problematiek rond de complexe zorg en individuele casuistiek zoveel mogelijk in de regio kan worden opgelost.

De Kamerbrief van de Staatssecretaris is te downloaden op Autisme.nl onder “nieuws.¨

Bron: Bernadette Wijnker-Holmes

1 martin van rijn

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.