Stamceltherapie

Slecht functionerende spiegelneuronen kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van autisme. Transfusie met eigen navelstrengbloed kan een mogelijkheid zijn om te helpen bij het behandelen van autisme. Een eerste onderzoek naar stamceltherapie voor de behandeling van autistische kinderen biedt hoopgevende resultaten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat in de medische uitgave STEM CELLS  is gepubliceerd en waarover mijngezondheidsgids.nl ook bericht.

Het onderzoek van the Duke University werd onder 25 jonge kinderen met autisme verricht. Hierbij werd vastgesteld of een transfusie met eigen navelstrengbloed kan helpen bij het behandelen van de ontwikkelingsstoornis. In dit navelstrengbloed zitten zeldzame stamcellen die kunnen veranderen in neuronen. Autisme blijkt namelijk geassocieerd te worden met slecht functionerende spiegelneuronen.

Bij 70 % van de kinderen was er een verbetering in gedrag te merken. Onderzoekster Joanne Kurtzberg vertelt dat sommige kinderen die voorheen nauwelijks praatten een flinke vooruitgang hadden op het gebied van woordenschat en spraakfunctionaliteit. Veel kinderen waren in staat om te spelen en betekenisvolle conversaties te voeren, op een manier waarop ze dat eerder niet konden en sommige kinderen vertoonden minder repetitief gedrag dan aan het begin van het onderzoek.

Benadrukt wordt dat het onderzoek nog in het beginstadium staat en dat meer onderzoek nodig is. Een groter vervolgonderzoek is nu aan de gang en de onderzoekers hopen hiermee een langetermijnbehandeling voor autisme te ontdekken.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.