Symposium Autisme en Werk

Op 16 maart jongstleden werd het Symposium Autisme en Werk gehouden in Eindhoven. Willem van Spaendonck, kwartiermaker Autisme en Werk, initiatiefnemer van het symposium, vindt dat werkgevers en mensen met autisme met elkaar in contact moeten komen. Andere gesprekspartners op het symposium waren Bert van Boggelen, kwartiermaker inclusief Ondernemen bij de Normaalste Zaak en Aart van der Gaag, aanjager van het 100.000-banenplan. Werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid hebben met elkaar afgesproken dat ze de komende jaren 125.000 extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit wordt de banenafspraak genoemd en is vastgelegd in een sociaal akkoord. Van deze 125.000 extra banen komen er 25.000 bij de overheid en 100.000 bij werkgevers in de marktsector. Om dit laatste te realiseren zijn de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland in 2015 het project “Op naar de 100.000 banen” gestart. Aart van der Gaag heeft tot taak om werkgevers te enthousiasmeren en informeren over het in dienst nemen van iemand met een arbeidsbeperking. Bert van Boggelen organiseert vanuit de Normaalste Zaak bijeenkomsten voor werkgevers. Uit ervaringen is gebleken dat de doelgroep ook mee moet praten. De Normaalste Zaak veranderde haar aanpak en in plaats van landelijke bijeenkomsten waar alleen werkgevers mochten komen, organiseert ze nu regionale bijeenkomsten waar werkgevers en werknemers met een arbeidsbeperking elkaar kunnen ontmoeten. Dit zijn de Meets & Greets. De eerste Meet & Greet werd in november 2015 in Rotterdam gehouden. Tijdens de Meets & Greets zie je dat het vertrouwen tussen werkgever en werkzoekende groeit.

Het Steunpunt Autisme en Werk van de NVA heeft een telefonische hulplijn die op woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur specifiek geopend is voor vragen over autisme en werk.

Telefoonnummer: 0900 288 47 63 (0,05 eurocent per minuut). De hulplijn van het Steunpunt Autisme en Werk wordt bemenst door goed geïnformeerde ervaringsdeskundigen. Zij bieden via de hulplijn een luisterend oor, informatie en advies aan:

*  mensen met (vermoeden van ) autisme die op zoek zijn naar werk of moeite hebben hun werk te behouden;

* naasten van mensen met autisme met (te voorziene) problemen in de werksituatie.

* werkgevers met mensen met autisme in dienst of op zoek naar de vaak specifieke deskundigheid van mensen met autisme.

* professionals werkzaam op het gebied van autisme en werk.

Bron: Engagement met autisme, door Karin van den Bosch.

Afbeeldingsresultaat voor autisme en werk

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.