Theo Peeters en het Opleidingscentrum Autisme

Theo Peeters is een Belgische neurolinguist (wetenschapper die de relatie tussen taal en de menselijke hersenen bestudeert) die zich gespecialiseerd heeft in het autisme spectrum en studeerde in Leuven, Brussel, Londen en North Carolina. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste autoriteiten ter wereld op dit gebied: zijn talrijke publicaties, zijn boeiende vormingen en congressen in de hele wereld maken hem een van de meest bekwame en empatische experten op deze planeet. Hij legt vooral de nadruk op het begrijpen van de autistische cultuur en het begrijpen van autisme kijkend door de autismelens.

Hij richtte het Opleidingscentrum Autisme in Antwerpen op en introduceerde het begrip TEACHH (wat staat voor continuïteit van in autisme gespecialiseerde voorzieningen) . TEACHH staat voor Treatment and Education of Autistic and related Communication Handicapped Children. Het is een manier van kijken naar kinderen met autisme en hun omgeving. Centraal staat hierbij dat ieder kind met autisme uniek is en dat daarom voor ieder kind met ASS-problematiek een afzonderlijke ondersteuningswijze kan worden gevonden zonder dit kind vast te leggen in kant-en-klare structuren en (picto)systemen.

Theo Peeters benadrukt het belang van het begrijpen van de cultuur van autisme.

Het opleidingscentrum voor autisme was een van de eerste organisaties in Europa gericht op individualisatie en actieve participatie in het onderwijzen van individuen met autisme en probeert mensen met autisme in de maatschappij te integreren en educatieve services te promoten. Ook organiseert het centrum trainingen in Europa en in de hele wereld.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.