Toelichting PILLAR-methodiek

De PILLAR-methodiek die aan bod komt in het boek Op weg naar rust wordt in dit artikel toegelicht. De methodiek is ontwikkeld om vanuit begrip en erkenning van de gevolgen van autisme op iemands leven een klimaat van rust en veiligheid te creeren. Met name mensen met een normale of hogere intelligentie herkennen zich en voelen zich erkend door deze methodiek. De PILLAR-methodiek betrekt vanzelfsprekend betrokkenen (ouders, partner, mentor, collega’ s) als belangrijke steunfactoren binnen het ondersteunend netwerk. Niet het probleem, maar het leven zelf is daarbij leidraad. De gevolgen van autisme werken vaak levensbreed, levenslang en levensdiep door.

Levensbreed: veelal is er sprake van problematiek op meerdere levensdomeinen zoals, werk, inkomen, administratie, relatie en vele anderen.

Levenslang: elke levensfase vraagt andere rollen, taken en verantwoordelijkheden. Door autisme is het niet vanzelfsprekend dat iemand hier automatisch in kan schakelen. Vooral de overgangsmomenten tussen levensfasen behoeven aandacht.

Levensdiep: autisme werkt door tot op existentieel niveau: wat kan ik, wil ik, wat is wel of niet mogelijk, hoe kan ik van betekenis zijn voor mezelf en anderen.

Om recht te doen aan deze gevolgen zijn in de PILLAR-methodiek inzichten en ervaringen uit een breed scala van psychiatrische en meer maatschappelijk georienteerde methoden geintegreerd. Vanuit de existentiefilosofie zijn inzichten omtrent betekenisgeving en zingeving ingebracht.

 

De PILLAR-methodiek bestaat uit zes pijlers: Presentie, Interactie, Levenscoaching, Luisteren, Actie, Rust. Elke pijler verwijst naar een van de  zes kernproblemen die een rol spelen bij autisme. Elke pijler kent weer meerdere lagen of niveau’ s die een ander stukje van de pijler in de schijnwerper zetten.

De zes lagen van de PILLAR-methodiek zijn:

1.De oorzaken vanuit de (psychische) functies gezien.

2,Autisme heeft levensbrede en levenslange gevolgen.

3.De existentiele gevolgen van autisme

4. Oplossingen, coaching en acties.

5. Verbindingen tussen pijlers.

6. Onderliggend.

 

Voor een toelichting op de lagen van de methodiek, kijk op: www.pillarmethodiek.nl

 

 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.