Transgender zijn of genderdysforie

Genderdysforie is de medische term voor het gevoel van onbehagen met het geslacht. Meisjes en vrouwen voelen zich meer jongen en man of jongens en mannen voelen zich meer meisje of vrouw. Genderdysforie komt in alle tijden, in alle landen en in alle lagen van de bevolking voor. Het is door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) aangeduid als aandoening in medische zin. Transgender mensen voelen zich niet of niet helemaal thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. Er is een grote diversiteit en pluriformiteit binnen de transgenderwereld. Transgendermensen proberen meestal niet op te vallen. Ze vinden het fijn om te worden aangezien voor leden van het andere geslacht omdat dat past bij hun gevoel. De acceptatie en emancipatie van transgender mensen komt langzaam op gang.

Het Kennis – en zorgcentrum voor Genderdysforie van het Vumc in Amsterdam heeft een rijke traditie van transgenderzorg. Binnen dit centrum werken veel specialisten op het gebied van genderdysforie. Niet alleen hebben zij ruime klinische ervaring, maar ook gebeurt er veel wetenschappelijk onderzoek. Nationaal en internationaal is het KZcG een toonaangevend centrum. Medewerkers van het KZcG geven regelmatig voordrachten op verschillende gelegenheden. In de verschillende studiecurricula worden lessen verzorgd. Ook worden er klinische en wetenschappelijke symposia georganiseerd. Deze worden op de website van het Vumc Amsterdam aangekondigd.

In 2013 werd in de DSM V genderidentiteitsstoornis vervangen door het nieuwe label genderdysforie. Enkel het lijden onder de incongruentie tussen het geboortegeslacht en de genderidentiteit wordt dus nog opgenomen als een mentale conditie waar een diagnose voor nodig is.

Meer informatie staat op de website van het Transgender  Informatiepunt: transgenderinfo.be. of www.vereniging-genderdiversiteit.nl

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de mensen met autisme ook een diagnose voor genderdysforie hebben.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.