Voeding en autisme

Sulforafaan, een stof die voorkomt in broccoli, bloemkool en witte kool, zorgde in een Amerikaans onderzoek voor een duidelijke verbetering in de communicatie van jongens en mannen met autisme.

Tweederde van de onderzochte autistische jongeren (van 13 tot 27 jaar) was minder prikkelbaar en lusteloos, vertoonde minder herhalend gedrag en kon beter contact maken, bijvoorbeeld door iemand aan te kijken of een hand te geven. De jongens kregen de sulforafaan in pilvorm toegediend, terwijl een deel van de onderzochte jongeren een placebo kreeg. Het verschil tussen de twee groepen was opvallend groot, zei Andrew Zimmerman van het ziekenhuis in Massachusetts.

Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht constateerden ook dat voeding van belang is voor de beleving van mensen met autisme en hun contact met de buitenwereld. Het onderzoek onder leiding van Aletta Kraneveld richtte zich op de darmproblemen die een belangrijk deel van de mensen met autisme heeft.

Er moet eerst nog gedegen onderzoek worden gedaan voordat er conclusies getrokken kunnen worden.

Swanet Woldhuis van de NVA  vindt het zinvol om te onderzoeken of een dieet van broccoli, bloemkool en vette vis zinvol kan zijn als de overheid wil dat Nederlanders minder medicijnen gaan gebruiken.

De verwachting is dat medicatie bij ASS nooit helemaal overbodig zal zijn, maar de samenstelling van het dieet kan wel heel erg helpen bij bepaalde processen. Het advies is gezonder en minder te gaan eten, en door bepaalde toevoegingen kan de kwaliteit van leven voor mensen met ASS verbeteren.

 

Bron: Liesbeth Buitink, artikel in BN de Stem, laatste update 16 maart 2017

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.