Werken met Autisme

Op de site van de NVA staan interessante onderwerpen met betrekking tot autisme en werk. Enkele onderwerpen zijn: wet-en regelgeving: Wet Gelijke Behandeling(Discriminatie en ontslag op grond van autisme mag niet) en de participatiewet( ondersteuning aan mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard), Overige regelingen zoals1. de no-risk polis: dit houdt in dat de UVW voor arbeidsgehandicapte werknemers die uitvallen door ziekte vaak een groot deel van de loonkosten betaalt. Voor een werknemer die een Wajong-uitkering krijgt of ooit heeft gekregen, geldt de no-riskpolis tot zijn pensioen. 2. loondispensatie: als een Wajonger door zijn beperking minder productief is, vult het UWV zijn salaris aan tot minimaal 75% van het minimumloon. 3. mobiliteitsbonus: werknemers die arbeidsgehandicapte of oudere werknemers in dienst nemen, kunnen via de Belastingdienst in aanmerking komen voor premiekorting.4. jobcoach: begeleidt werknemers met een arbeidshandicap. Doel is hen zo zelfstandig mogelijk leren functioneren op de werkvloer. Aanvraag en vergoeding via het UWV. Periode: maximaal drie jaar. 5.  Quotum arbeidsgehandicapten: is voorlopig van de baan, maar wordt alsnog ingevoerd als bedrijfsleven en overheid er de komende jaren niet in slagen om voldoende banen te scheppen voor arbeidsgehandicapten. Het bedrijfsleven moet zorgen voor 100.000 banen voor deze doelgroep en de overheid voor 25.000 banen. Het quotum houdt in dat elk bedrijf met meer dan vijfentwintig werknemers wordt verplicht om minimaal vijf procent van de banen te laten vervullen door arbeidsgehandicapte werknemers.

Ook is er een woordenlijst gemaakt met betrekking tot werk en bepaalde begrippen en termen die op  de arbeidsmarkt vaak gebruikt worden:

*ervaringscertificaat: het ervaringscertificaat (EVC) is een bewijs van wat je weet en kunt. Het geeft extra kansen op de arbeidsmarkt. Een ervaringscertificaat is aan te raden als je kennis en werkervaring hebt waarvoor je geen diploma kunt laten zien.

*open sollicitatie: je stuurt op eigen initiatief een sollicitatiebrief naar een werkgever. Je reageert dus niet op een vacature die de werkgever zelf heeft gepubliceerd. Voordeel is dat jij niet een van de velen bent die reageert zoals op een standaard vacature. De kans dat je hierdoor wordt opgemerkt is dan groter. Aan de andere kant bestaat de kans dat de werkgever niemand nodig heeft. Werkgevers bewaren open sollicitaties wel vaak, voor als ze later weer mensen nodig hebben.

*premiekorting: werkgevers betalen voor iedere werknemer premies aan het UWV. Die premies worden gebruikt voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en werkloosheidsuitkeringen. Voor werknemers met een arbeidshandicap hoeft de werkgever deze premies niet te betalen.

*reguliere baan: een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract) of onbepaalde tijd (vast contract). Je krijgt salaris van de werkgever. Er is geen speciale begeleiding en er zijn geen bijzondere regelingen in verband met een arbeidshandicap.

*Startkwalificatie: een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger. Iedere jongere is verplicht een startkwalificatie te halen. Als je op je 23e geen startkwalificatie hebt, ben je officieel een “voortijdig schoolverlater”.

*Sociale  werkvoorziening: de sociale werkvoorziening is een mogelijkheid als je geen normale baan kunt hebben. Het wordt ook wel sociale werkplaats, beschermde werkplek of beschermde arbeid genoemd. Het werk wordt aangepast aan jouw mogelijkheden. Het is wel een echte baan. Je werkt met collega’s en krijgt salaris.

*stage: je werkt tijdens je opleiding langere tijd (ongeveer vijf maanden tot een jaar) bij een bedrijf of instelling om jouw kennis in de praktijk te brengen en werkervaring op te doen. Een “snuffelstage” duurt veel korter en is bedoeld als kennismaking met een beroep.

*Zzp-er:  zelfstandig ondernemer zonder personeel.

 

Andere interessante thema’s: Ervaringen met autisme en werk, Op zoek naar werk, Werk behouden, Alternatieven voor werk,  Voor werkgevers, Onderzoek naar Autisme en Werk.

Bron: NVA onder het kopje Autisme en Werk.

 

 

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.