Wouter Staal

Wouter Staal, een nationaal en internationaal expert op het gebied van autisme spectrum stoornissen houdt zich bezig met fundamenteel en wetenschappelijk toegepast onderzoek op het gebied van genetica, neuro-imaging en cognitieve studies. Staal is tevens hoofdopleider bij Karakter, de grootste opleidingsorganisatie voor kinder-en jeugdpsychiaters in Nederland. Hij pleit ervoor dat psychiaters in opleiding “vele vlieguren” moeten maken. Het herkennen van autisme vergt een geoefend oog, want deze stoornis is niet direct zichtbaar. Voorkomen moet worden dat kinderen en hun ouders vele trajecten hebben doorlopen, voordat ze eindelijk bij de juiste behandeling en begeleiding uitkomen.

Wouter is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Instituut Pedagogische Wetenschappen in Leiden. De Karakter-leerstoel is gericht op autismespectrumstoornissen: neurobiologie, neurocognitie en behandeling.

Belangrijk is dat de samenwerking tussen de Leidse onderzoeksgroep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen van Instituut Pedagogische Wetenschappen en Karakter – het expertisecentrum rond complexe kinder-en jeugdpsychiatrie hiermee sterk geintensiveerd wordt. Hiermee worden niet alleen  netwerken tussen deze twee organisaties gegenereerd, maar ook met het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag en de afdeling Psychiatrie van het Radboud UMC.

Karakter is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie met locaties in Gelderland en Overijssel. Kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar uit alle gemeenten in Nederland kunnen er terecht voor diagnostiek en behandeling van ADHD, autisme, depressie, angst-en dwangstoornissen, gedragsstoornissen, psychose en andere psychiatrische problematiek.

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.